Srbija u kojoj biti star nije sramota – i dalje samo želja

Vesti 14. maj 202119:35 20 komentara

Neophodna nam je nova strategija o starima, saglasili su se u Skupštini ministri, poverenica i predstavnici civilnog društva. Pritužbe na diskriminaciju po osnovu starosnog doba u samom je vrhu kada se posmatra ukupan broj pritužbi na diskriminaciju, navodi se u posebnom izveštaju o diskriminaciji starijih građana.

Zanemarivanje, samozanemarivanje, diskriminacija, siromaštvo…sve ovo ne zvuči kao dobar položaj starih u Srbiji. Situacija je upravo takva da svi zastanemo i da se zapitamo.

„Sad sam ovde zastao pa razmišljam od koliko godina su stari ljudi“, rekao je predsednik parlamenta Ivica Dačić.

#related-news_0

„Granica je od 65 godina“, rekla mu je poverenica Brankica Janković.

„Znači nisam još došao dotle, imam 55“, rekao je Dačić.

Čime god da se bavite i koju god funkciju da imate, starost vas strpljivo čeka i od nje se ne može pobeći.

„Sa punim pravom kažem da je ovo najvažnija tema danas jer govorimo o svima nama koji ćemo, ako budemo imali sreće i posluži nas dobro zdravlje, neko pre neko kasnije biti u ovoj grupi najstarijih, predsednik će pre mene“, rekla je Janković.

Ipak od nečega može da se pobegne, od statistike koja pokazuje da je diskriminacija po starosnoj dobi na drugom mestu u odnosu na sve druge vidove diskriminacije.

„Od jutros imam pritisak po pitanju ove teme, razgovarala sam sa svojom majkom koja ima 90 godina i koja mi je poručila da želi da živi bar do 100-te i to dobro da živi i da moramo više i brže da radimo na tome“, rekla je koordinatorka UN u Srbiji Fransoa Žakob.

Stariji ljudi možda jesu sporiji, nisu u trendu sa modernim tehnologijama ali imaju znanje i iskustvo koje se ne sme zanemariti.

„Moj deda je, u razgovoru sa svojim vršnjacima, koji bi dolazili da mu se požale kako su matori govorio – konj je mator, mi smo odavno“, kazala je ministarka Gordana Čomić.

Optimizam jeste neophodan, a postoji čak i formula kako biti večno mlad…

„Ja sam čula jednog mudrog čoveka i prihvatila sam tu definiciju – rekao je stara osoba je neko ko je stariji od vas tako da ako prihvatimo tu definiciju onda smo zauvek mladi“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Starijim sugrađanima stalno pokazuje brigu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim danas nije stigao ni na skup, a nije stigla ni njegova video poruka sa Andrićevog venca do parlamenta.

„Ja sam zamoljena da se izvinim i da prenesem poruku predsednika da zaista pozdravlja današnji skup zato što o jednoj od najvećeg prioriteta naše države, položaju starih govorimo ovde na najvišem mestu“, prenela je Brankica Janković.

Uz predsednikovo izvinjenje zbog odsustva, zaključak sa skupa možda može onda dati Ivica Dačić koj tvrdi da je „želja da se stvori Srbija u kojoj biti star nije sramota, a biti penzioner ne znači biti siromašan i diskriminisan“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare