Srbija uz Burkinu Faso, Togo, Meksiko i Nepal – toliko o slobodi medija

Vesti 26. jan 202319:16 48 komentara

Srbija je zemlja sužene slobode izražavanja, prema izveštaju britanske neprofitne organizacije Indeks cenzure. Po ukupnoj oceni, Srbija se nalazi u grupi sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom, ali je po stepenu slobode medija najlošije rangirana zemlja na Zapadnom Balkanu.

Povezane vesti

Burkina Faso, Togo, Meksiko, Nepal – neke su od zemalja sa kojima se Srbija našla u kategoriji država sa suženom slobodom izražavanja. Na osnovu stepena digitalnih, akademskih i medijskih sloboda, Srbija je dobila ocenu 6, najgoru u regionu.

„U rangu smo sa zemljama koje su potpuno nedemokratski uređene i po više stavki su to zemlje na koje ne treba niko da se ugleda, a mi smo sada u Evropi među najgorima, ako nismo i najgori koliko mi se čini“, kaže predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

„Mislim da dugo nije izašao neki tačniji izveštaj. Možemo da ga analiziramo i po tim kategorijama. Praktično da nemate digital gde je Srbija četvrta, mi bismo bili u grupi sedam, a grupa sedam je ogroman pad i to je prvi put nešto gde nemate više nikakvu slobodu medija“, ocenjuje glavni urednik „Nedeljnika“ Veljko Lalić.

Pripadnost različitim grupama zemalja na osnovu kriterijuma slobode izražavanja je, prema mišljenju Veljka Lalića dobar pokazatelj kulturoloških i demokratskih težnji srpskog društva.

„Amerika je broj tri, prve zemlje su…Namibija koja je ovde toliko poznata je u kategoriji tri, Kostarika koja je jedna od najliberalnijih zemalja na svetu je u kategoriji jedan, kao i Portugal i sve te lepe zemlje. To su te kulture o kojima pričamo. Da li mi hoćemo, pošto imamo fascinaciju Kinom i Rusijom, da li mi želimo da živimo u takvim zemljama ili želimo da živimo u zemljama koje su nama bliske“, pita Lalić.

Indeks cenzure podsetio je na sve lošije ocene stanja u sprskim medijima. Prema izveštaju Reportera bez granica, Srbija je na 79. mestu po slobodi medija, opet iza ostalih u regionu.

„To bi odavno trebalo građane da zabrine, da ih je na vreme zabrinulo sigurno da ne bismo došli do ove situacije“, ističe Bodrožić.

Povod za nezadovoljstvo građani nalaze u objektivnim i kritičkim medijskim izveštajima, a oni su, prema ovim ocenama, u Srbiji sve ređi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare