Srbija zavejana i pod olujnim vetrom, 25.000 ljudi bez struje, na put – ko mora

Vesti 05. feb 202319:05 5 komentara

U prethodnih 48 sati veći deo Srbije pogođen je snažnim nevremenom i snežnim mećavama. Usled pogoršanih vremenskih uslova više od 25.000 građana ostalo je bez struje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Republički hidromoteorološki zavod upozorava na snežnu mećavu u planinskim predelima, a MUP apeluje na građane da se uzdržavaju od putovanja.

Zbog olujnog vetra i snežnih nanosa veliki broj građana ostao je bez električne energije, navodi se u saopštenju Sektora za vanredne situacije MUP-a. Među njima je i 2.000 potrošača na teritoriji Čačka i Lučana, prenosi agencija Beta.

Povezane vesti

„Evo mi u protekla 24 časa nekih 10 časova nismo imali napajanje električnom energijom. Ovde je bila oluja, sneg i došlo je negde do kvara dalekovoda. Recimo mi prošle zime četiri dana nismo imali struje i tada je većina domaćinstava u ovom kraju bila prinuđena da kupi agregate“, kaže stanovnik Dragačeva Perica Velisavljević.

Tokom nevremena putevi u okolini Novog Pazara, Raške, Sjenice, Kopaonika i Crne Trave bili su neprohodni, a neki i u potpunom prekidu. Situacija je, kako kažu u Putevima Srbije, normalizovana na većini putnih deonica, ali sa smanjenom prohodnošću.

„Pripadnici vatrogasnih spasilačkih jedinica izlazili 45 puta u protekla 24 časa i to su intervencije uglavnom bile pomoći ugroženim građanima u zavejanom području, vozila koja su sletela sa puta, vozila koja su ostajala zavejana na putevima“, navodi Aleksandar Radosavljević iz Sektora za vanredne situacije MUP.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije upozoravaju da se u planinskim predelima danas i sutra očekuje snežna mećava i paljenje narandžastog meteo-alarma. Iako je većina zavejanih puteva osposobljena za prolaz putničkih vozila, MUP savetuje vozačima da ne kreću na put u pravcu Sjenice, Kopaonika i Raške.

„Ukoliko se građani ipak odluče da krenu na put, obavezno neka koriste propisanu opremu za zimske uslove vožnje, da prilagode vožnju uslovima puta, a pre puta neka provere stanje goriva u rezervoaru, da rezervoar održavaju punim, bateriju mobilnog telefona, dovoljnu količinu hrane neka ponesu i naravno toplu odeću“, savetuju iz MUP.

Zbog jakog vetra na Kopaoniku skijalište danas nije moglo da radi punim kapacitetom, jer iz bezbednosnih razloga deo ski-liftova i žičara nije bio u pogonu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare