Srbiji potrebno 59 godina da ima punu rodnu ravnopravnost, ali „može i brže“

Vesti 07. mar 202214:23 > 14:24 7 komentara

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost u Srbiji Milana Rikanović istakla je da neplaćene kućne poslove uglavnom rade žene i da je to jedan od stereotipa u ovom društvu.

Suzbijanjem upravo stereotipa, a uz podršku organizacije UN Women i delegacije Evropske unije u Srbiji, baviće se šest organizacija koje su za to dobile 20,2 miliona dinara.

Nedavno objavljeni indeks rodne ravnopravnosti nam je pokazao da Srbija do pune rodne ravnopravnsti potrebno 59 godina, međutim sa svim donetim zakonima mislim da imamo dobru osnovu da ovaj predviđeni rok dostignemo i ranije, a EU nastavlja da podržava Srbiju na putu pune rodne ravnopravnosti, rekla je Matea Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Ministarka Zorana Mihajlović koja je i šefica Koodrinacionog tima za rodnu ravnopravnost je navela da stereotipi koji nam govore koliko smo ili nismo dobri samo zato što smo devojčica ili žena „su stereotipi protiv kojih želimo se borimo svaki dan“. „I sva ova udruženja koja će se u narednom periodu baviti time, imaju zadatak da nam skrenu pažnju da maltene od trenutka kada se rodimo pa do poznih godina živimo u stereotipima i da nije tačno da nismo dobre ili smo manje dobre zato što smo ženskog roda“, naglasila je ministarka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare