Srbin s Kosova hteo da uđe u S. Makedoniju sa srpskom ličnom kartom – nemoguće

Vesti 01. sep 202211:29 124 komentara
Aleksandar Arsenijević
N1

Aleksandar Arsenijević iz GI Srpski opstanak preko Kosova je pokušao da ode u Severnu Makedoniju kako bi proverio da li lične karte koje Srbija izdaje za građane na Kosovu važe na Kosovu, kao što tvrdi predsednik Aleksandar Vučić.

Povezane vesti

Arsenijević je dobio odgovor od kosovske policije da ne može da pređe.

On je pokušao da pređe administrativni prelaz Đeneral Janković s ličnom kartom policijske uprave za Kosovsku Mitrovicu, koja je izmeštena u Raški.

„Sa ovom ličnom kartom nisam mogao da pređem prelaz Đeneral Janković jer, kako su rekli, dokumenti paralelnih institucija ne važe. Da imam Rašku, Kraljevo ili bilo koju drugu ličnu kartu, mogao bih da pređem, ali paralelnih institucija poput PU Kosovska Mitrovica, PU Peć, ili PU Đakovica nemoguće je preći jer oni smatraju da su u pitanju dokumenta paralelnih insticija koje sistem ne prepoznaje. Iskopirali su mi dokumenta, zaveli su da sam pokušao da pređem i to je to za sada, što znači da ni Borel, ni zvanični Beograd, ni Priština ne poštuju dogovor, niti je EU neki garant kako je nama javnosti preneseno“, kaže Arsenijević.

Naime, prethodnih dana građani su se pitali da li će dokumenta koji imaju Srbi sa Kosova biti priznata na Kosovu.

U pitanju su, dokumenta koje za Srbe sa Kosova izdaju Policijske uprave izmeštene sa teritorije Kosova u gradovima u centralne Srbije.

Njihova dokumenta na Kosovu vlasti u Prištini smatraju ilegalnim i sa njima ne mogu južno od Ibra da se kreću, ali je sa njima bilo moguće kretanje na prelazima Jarinje i Brnjak.

Podsećamo, na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova počeo je da se primenjuje dogovor o ličnim dokumentima po kojem će Srbi sa Kosova i Metohije moći i dalje da putuju sa srpskim ličnim dokumentima, dok će Beograd ukinuti izdavanje dodatnih dokumenata za vlasnike ličnih karata koje su izdale prištinske vlasti.

Na punktovima koji se nalaze na administrativnim prelazima postavljeni su „disklejmeri“, odnosno obaveštenja u kojima na srpskom i engleskom jeziku piše da je korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština omogućeno iz „praktičnih razloga“, odnosno slobode kretanja, i da se ne može tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti kao pristanak Beograda na odstupanje od rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.