Srbina i Albanca zbližila ljubav prema psima, deset godina se bave spasavanjem

Vesti 08. maj 202119:30 komentara

Ovo je priča o Srbinu i Albancu koji i nedeljom volontiraju. Slaviša i Mentor se punih deset godina bave spasavanjem pasa lutalica na teritoriji čitavog Kosova. Ne traže pomoć, ali priznaju da im je sve teže da obezbede dovoljno novca za brigu o ničijim psima.

Njih dvojica su našli zajednički jezik i najviše vremena provode spasavajući ulične pse. Smatraju da su stvorili pravo mesto i pravu adresu bilo da je reč o napuštenim, povređenim, pa čak i agresivnim psima.

„Mi spasavamo pse, tretiramo bolesne pse, koje su udarila kola. Opasne pse, kada nas zovu bilo gde“, kaže Mentor iz Priština Dog Sheltera.

Ono što su stvorili svojim rukama nosi naziv Priština dog shelter. Sklonište za pse se nalazi u predgrađu Gračanice. U njemu se momentalno nalazi oko 50 pasa pristiglih sa celog Kosova. Prihvataju se i tretiraju svi slučajevi.

„Udarila su ga kola tamo kod Čaglavice, ima dve slomljene noge, treba da ga vodimo za Skoplje na snimanje“, kaže Mentor.

Mentor i Slaviša se već 10 godina bave spasavanjem pasa sa ulice. Rade na dobrovoljnoj osnovi. Ne predaju se uprkos velikim poteškoćama, naročito onim finansijske prirode, jer smeštaj, ishrana i lečenje povređenih pasa košta mnogo. Kažu da opstaju zahvaljujući pomoći aktivista i ljubitelja pasa, naročito onih iz dijaspore. Pomalo pomaže i opština, ali se finansijska pomoć za sklonište pasa u Gračanici smanjuje iz godine u godinu.

„Ranije je bilo malo više, sada svake godine manje i manje, manje su zainteresovani za ulične pse. Radimo, volimo ovaj posao, sa Mentorom zajedno dok možemo, nećemo da se predamo“, kaže Slaviša.

Ljubav prema psima zbližila je Mentora i Slavišu. Kazu da uprkos gorkoj prošlosti i političkoj atmosferi, nikome njihov posao i njihovo druženje ne smeta.

Toliko su se posvetili ovom poslu da su postali i dobri kućni prijatelji.

„Mi smo najbolji prijatelji, celi dan smo zajedno već 10 godina. Znamo jedan drugog u dušu, što se kaže. Počne jedan nešto, a drugi dopuni. Dok smo živi daj Bože“, kažu.

Pored svakodnevne brige o napuštenim psima, Mentor i Slaviša su momentalno preokupirani spremanjem pasoša sa one pse za koje su interesovanje pokazale neke porodice u evropskim zemljama. Ukoliko ova veza proradi onda će, kako kažu Mentor i Slaviša, njihovo sklonište dobiti svoj pravi smisao, a napušteni psi, koji su zapali u ruke ove dvojice, će moći smatrati da su rođeni pod srećnom zvezdom.