Srbljanović: Žrtve iz Petnice nisu ćutale – prijavile su, a ništa se nije desilo

Vesti 27. jun 202110:26 > 11:00 43 komentara

Dramaturškinja i profesorka FDU Biljana Srbljanović kaže da devojčice iz Petnice nisu ćutale, već da su prijavile seksualno zlostavljanje, ali da se ništa nije desilo. "One iImaju pravo da ćute koliko hoće, nemaju obavezu nikakvu, imaju obavezu samo prema sebi da prevaziđu traumu, ali nisu ćutale i to je dodatna trauma. Ti kažeš i niko ništa ne uradi ili kažeš, a oni kažu - ma malo preteruješ", rekla je Srbljanović.

Kako je rekla, od prvog slučaja prijavljivanja seksualnog uznemiravanja nije očekivals da će se stvari menjati ovom brzinom.

Povezane vesti:

„Otkako su Milena, Iva, Danijela izašle u medije, način na koji se ispovesti obrađuju i primaju u javnosti, prvi udar je bio klasičan zbog čega žrtve ne izlaze, a to je sumnjičenje, vređanje, podrivanje zdravlja mentalnog žrtava… Etički pristup ispovesti žrtava je promenio paradigmu u medijima i javnosti. Važna je priča devojaka od zimus, važna je i ova priča, stalno su označene žene koje su u javnom poslu, sada imamo naučnice, veoma uspešne i ostvarene intelektualke, kojima ne možeš taj idiotski komentar da kažeš – pa to je deo tvog posla“, navodi Srbljanović.

Naglašava da žrtve iz Petnice nisu ćutale, da su prijavile zlostavljanje, ali da se ništa nije desilo.

„I da ne dođe do sudskog epiloga, a mislim da je u slučaju Aleksića nemoguće da ne dođe, mnogo je važnije i sasvim sam sigurna da se barem neko vreme neće to dešavati. Jako je to veliki problem, na fakultetu imamo kodeks protiv nošenja patika, a do novembra nismo imali nikakvu sankciju za seksualno uznemiravanje profesora u odnosu na studente, sad smo dobili i najgora sankcija je javna osuda. Kad imate tu vrstu osude, morate da vodite računa, jer svi drugi zakoni nisu usklađeni, onda si ti napadan jer si isterao nešto na čistinu, ali nemaš zakonsku regulativu šta s tim da radiš“, kaže profesorka FDU.

Predsednik Srbije je situaciju s Petnicom uporedio s aferom u farbici „Krušik“. Srbljanović kaže da te dve stvari nemaju veze.

„Petnica nije uništena. Nismo mi uništavali Petnicu, nije uništavao samo konkretan izgrednik nego čitav sistem, devojčice su se žalile i to je zataškavanje, taj sistem ćutanja nije samo jedan čovek. Ne zanima me Krušik ni šta je Vučić rekao, zanima me pritisak javnosti na sve institucije, da se zaustavi svaka vrsta nedopustivog ponašanja, da se razume da seksualno nasilje nije samo fizički napad i silovanje“, rekla je.

Srbljanović dodaje da Petnica ima priliku da napravi preokret, raščisti i napravi mehanizam da poduči kako deca mogu da prijave nasilje i šta je nasilje.

Govoreći o Zakonu o istopolnim zajednicama, Srbljanović je rekla da je, kada je Vučić rekao da ga neće potpisati, taj zakon nestao iz javnosti.

„Rekli su da se čeka mišljenje, stiglo je, pa ćemo da vidimo. Na nama je da vršimo pritisak. Nadam se da ova prilika neće da se upropasti, da se pojavi neka stranka kako bi doakala Vučiću… Nemamo političku podršku ni sa jedne strane, jer su ljudi homofobi ili misle da će da im odnese glasove. Mi ćemo vršiti pritisak da predsednik poitpiše zakon, nadam se da ćemo dobiti pomoć. Ko bude potpisao nezavisno Kosovo i ko bude potpisao ovaj zakon ima moj glas baš me briga iz koje je partije“, kaže Srbljanović.

Komentarišući „bliski susret“ Vuka Jeremića i Aleksandra Vučića u Predsedništvu, Srbljanović je rekla da joj je to ponižavajuće i da nije htela da gleda.

„To je talas populizma koji je na izmaku u svetu, čak se i Boris Džonson promenio. Sad kod nas hvatamo voz. To je ponižavajuće, nisam htela to da gledam, to je predstava. Predsednik poziva na tuču, pa i bivši predsednik Ujedinjenih nacija sad ide i kaže plakaćeš, cvilećeš. Oni su jednaki, vi se forkusirate na Vučića, a nije normalno ni jednoi ni drugo. Ili jedna strana amenst vuč, a druga amnestira ovog što je išao da se slika. Najveću odgovornost imaju mediji koji daju priliku da se tako dobiju glasovi“, smatra profesroka FDU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare