Šreder „od zločinca do prijatelja“, u društvu predsednika isprobao novi voz

Vesti 17. feb 202220:12 > 20:1767 komentara

Gerhard Šreder, bivši kancelar Nemačke, a sada predsednik Saveta direktora Rosnjefta, Severnog toka i kandidat za Savet direktora Gazproma, ponovo je u Srbiji. Ovoga puta je sa vlasnikom firme Štadler koja je Srbiji prodala brze vozove. Pre nego što je stigao u Kragujevac na poslovne razgovore sa gradonačelnikom i predstavnicima MIND Grupe, Šreder se provozao švajcarskim vozom u društvu predsednika Srbije i nekoliko članova Vlade.

Promotivna brza vožnja novim vozom koji je Srbija kupila od švajcarske firme Štedler. U odrazu poznati lik, nekadašnji nemački kancelar, sada lobista koji sedi u upravnim odborima barem dva ruska giganta, Gerhard Šreder.

Šreder je potom sa prijateljem i vlasnikom komanije Štedler Peterom Špulerom otišao za Kragujevac, da ispitaju sa tamošnjim vlastima mogućnosti za investicione aktivnosti, kako stoji u pozivu za medije.

„Za vreme vladavine Vučića, Zapadni Balkan postao je mesto stabilnosti i značajnog privrednog razvoja i investicija, zbog toga sam rado ovde“, rekao je Šreder.

Povezane vesti:

Na ličnost Šredera, tačnije kako je na njega gledao njegov saputnik u vozu, podsetio nas je nedavno flim N1 „DecenijAVlasti“.

„Velika je čast, pamtićete činjenicu da je sa nama danas i kancelar Šreder“, rekao je Vučić 2017. godine.

„Izražavam uverenje da će oni koji su zločinci, a to su Bil Klinton, Gerhard Šreder, Žak Širak, Toni Bler uskoro u nekom novom Nirnbergu odgovarati za sve zločine koje su počinili nad srpskim narodom“, kazao je Aleksandar Vučić 2000. godine.

Ova promena „od zločinca do prijatelja“ ne iznenađuje.

„Mi ovde govorimo o politici i o interesima, i onda ova vrsta moralnosti da ne menjate tako kapitalno svoje stavove o nekim ličnostima, za tu moralnost u politici i u velikom biznisu, nažalost, nema mesta“, ocenjuje Boško Jakšić.

Srbija ima mnoge druge kanale za političku podršku nemačke i EU. A ako nije politika onda mora da je biznis u pitanju. Pitanje je koliko lukrativni karakter Šredera doprinosi srpskom biznisu, kaže novinar i politički analitičar Boško Jakšić. Do sada su doprinosi, oni za koje znamo, minilani.

„Ako bi napravili kraću analizu mogli bismo da kažemo da je to partnerstvo Šredera i Vučića u najmanju ruku bizarno, imajući u vidu to što je govorio da bi trebalo suditi, a u međuvremenu se Šreder pretvorio u nekog ko redovno hvali uspehe srpske ekonomije pod rukovodstvom Vučića, prisustvuje stranačkim skupovima i pretvara se u ličnog marketinškog promotera srpskog predsednika, a ne savetnika koji bi trebalo da donosi biznis“, dodaje Jakšić.

Šreder je pravo iz kancelarske fotelje 2005. godine ušao u upravni odbor Severnog toka, projekta koji je potpisao u ime Nemačke u poslednji čas pre napuštanja funkcije. I dok na to u Nemačkoj nisu gledali blagonaklono, Rusija ga je dočekala otvorenih ruku.

„Šreder je veliki prijatelj Putina, bio je direktor Severnog toka 1, a sigurna sam da je bilo njegovog uticaja na gradnju Severnog toka 2. Ja sam sigurna da ne dolazi ovde zbog Rusije. On je i ranije dolazio ovde“, rekla je glavna i odgovorna urednica „Sputnjika“ u Srbiji Ljubinka Milinčić.

No, i predsednik Srbije se često naziva prijateljem Putina, a bilateralni odnosi Srbije i Rusije jesu dobri kao i ekonomska saradnja i to mimo Šredera i njegovog uticaja i konsultatnskih usluga.

Komentari

Vaš komentar