Protest srednjoškolaca protiv državne mature, predali potpise Ministarstvu

Vesti 27. mar 202314:56 > 15:40

Više desetina srednjoškolaca okupilo se na Cvetnom trgu, odakle se uputilo prema Ministarstvu prosvete, gde su predali peticiju sa 25.000 potpisa protiv državne mature. Smatraju da će to biti loša provera znanja, jer dovodi do toga da, recimo, đaci koji žele da upišu neki društveni smer moraju da polažu isti nivo matematike kao oni koji planiraju da pohađaju prirodne ili tehničke nauke.

A uz to, napominju da postoji nejednakost između učenika gimnazija i učenika stručnih škola, jer će svi polagati isto, a nisu svi imali isti program u školama.

Povezane vesti

Ukazuju na to da je ovo i nedovoljna provera znanja zbog koje su pojedini fakulteti najavili da će da uvedu i dodatne prijemne ispite.

Skreću pažnju i na problem prepisivanja u matičnim školama, smatraju da je bolje da se polaganje prijemnih ispita organizuje na fakultetima, a dodaju i da nije poznato šta će se desiti sa onima koji žele da upišu fakultet naknadno.

Od Ministarstva prosvete traže da im odgovori na sva pitanja i da im objasni sve pojedinosti što je ministarstvo, kako kažu u udruženju, moralo da uradi do 31. avgusta prošle godine.

Zahtevaju i da se pronađe kompromis i da se ne uvedu dodatni prijemni ispiti.

Mladen Savatović/N1

A traže i da se revidira izjednačavanje svih učenika srednjih škola, te da se pokrene dijalog o ovim pitanjima, a ne da se đaci, budući studenti ignorišu.

Državna matura je novina u Srbiji, koja očekuje đake koji će završiti srednju školu 2024. godine. Ideja je da se objedini maturski ispit za srednju školu i prijemni za fakultet, kako bi se budućim akademcima olakšalo.

Takva praksa postoji u zemljama Evropske unije, godinama se uspešno sprovodi, ona je uvedena i u Hrvatskoj i Sloveniji, međutim, u udruženju „I mi se pitamo“ kažu da je loše prepisana u naš sistem.

Inače, oni su rekli da su pozvani na sastanak u ministarstvo odmah, ali da su to su odbili jer je za to potrebna priprema i misle da je taj poziv neozbiljan, pa očekuju razgovor sledeće nedelje.