Srpska delegacija u PSSE podnela 10 amandmana na tekst preporuke za prijem Kosova

Vesti 15. apr 202422:36 0 komentara
Shutterstock/Marco Merk Bruno

Srpska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podnela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju, u pokušaju da ublaži stavove iz Mišljenja izvestioca PSSE Dore Bakojani, rekla je Kosovu onlajn šefica delegacije Srbije Biljana Pantić Pilja.

Ona je navela da je odluka Odbora za pravna pitanja PSSE, koji je podržao nacrt Mišljenja o članstvu Kosova u Savetu Evrope, bila očekivana.

Pročitajte još:

„Odbor je doneo očekivanu odluku, ali ona nije bila jednoglasna, jer je troje članova bilo protiv – dva iz delegacije Srbije, uz kolegu sa Kipra“, reklaj Pantić Pilja.

Prema njenim rečima, jednim od amandmana koje je podnela srpska delegacija traži se odlaganje odluke o zahtevu Prištine za članstvo sve dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija „ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije“.

Srbija traži i da se predloženi tekst izmeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja zahteva Kosova za članstvo, a ne „post-pristupna obaveza“, kako stoji u preporuci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!