Petković: Rašić je Kurtijeva marioneta, imenovanje protivustavno

Vesti 01. dec 202213:168 komentara
Izvor: N1

Srpska lista saopštila je da je imenovanje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u vladi u Prištini bez saglasnosti srpskih poslanika, "protivustavna odluka" i "najbolji je primer autokratskog" kosovskog premijera Aljbina Кurtija. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je Rašić "Kurtijeva marioneta".

Pročitajte još:

Kako je u saopštenju najavljeno, poslanici Srpske liste će „protiv ovog očiglednog diktatorskog poteza Aljbina Кurtija“ podneti žalbu kosovskom Ustavnom sudu, „koji će bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju Ustava i kršenju prava srpskog naroda“.

„Nakon kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, Aljbin Кurti je još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine ako su u interesu srpskog naroda. Кonkretno ovim imenovanjem Aljbin Кurti je prekršio član 96, stav pet Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Кurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika“, navodi se u saopštenju.

Petković: Rašić je Kurtijeva marioneta

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, kosovski premijer Aljbin Kurti „brutalno prekršio sopstveni takozvani ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda“.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da je Rašić „Kurtijeva marioneta“ i da „ne predstavlja srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

„Srbi nisu glasali za Rašića na poslednjim izborima što pokazuju i rezultati po kojima je lista koju je kreirao osvojila 0,173 odsto glasova za razliku od Srpske liste koja je osvojila skoro 96 odsto glasova Srba“, naveo je Petković a prenela Kancelarija.

Ocenio je da je imenovanje Rašića za ministra za zajednice i povratak „najveći dokaz da na Kosovu i Metohiji postoje Kurtijevi Srbi koji su spremni na sve zarad ličnog interesa i dila sa Prištinom“.

Ministri i poslanici Srpske liste podneli su ostavke početkom novembra u znak neslaganja sa odlukama Kurtijeve vlade o preregistraciji vozila sa srpskim KM tablicama i neformiranjem ZSO.

Komentari

Vaš komentar