Srpska lista osvojila svih deset srpskih mandata u Skupštini Kosova

Vesti 14. feb 202122:03 > 22:30 71 komentara
Goran Rakić
N1

Predsednik Srpske liste Goran Rakić objavio je da je ta lista na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantovani za predstavnike Srba.

U srpskim sredinama na Kosovu na izbore je izašlo oko 65.000 ljudi, pet odsto više nego na prošlim izborima, naveo je Rakić.

„Izbori su održani u posebnim okolnostima zbog pandemije, zbog sijaset trikova kojima je Priština želela da umanji snagu srpskog naroda, to jest snagu Srpske liste. Mi smo slogom osujetili te njihove namere“, ocenio je Rakić.

Prema preliminarnim podacima koja je prethodno objavila Centralna izborna komisija Kosova, Srpska lista je u opštini Leposavić osvojila 81,47 odsto do sada prebrojanih glasova, u opštini Zvečan je osvojila 72 odsto, u Zubinom Potoku 92,55 odsto a u Severnoj Mitrovici 54,96 odsto glasova.

Približno isti rezultati su i u drugih šest opština u drugim delovima Kosova.

Čestitke Kancelarije za KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je srpskom narodu na Kosovu i Metohiji na tome što je na današnjim izborima, u skladu sa pozivom svoje države i predsednika Aleksandra Vučića, gotovo jednodušno podržao Srpsku listu, kojoj će pripasti svih deset poslaničkih mesta namenjenih predstavnicima Srba.

Petković je naveo da je srpsko jedinstvo je još jednom odnelo pobedu, uprkos brisanju glasača iz biračkog spiska, smanjivanju broja biračkih odbora i političkim provokacijama u kojima su prednjačili Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti.

Pobedila je politika srpske sloge i sabornosti, jer Srbi na Kosovu i Metohiji su prepoznali ozbiljnost trenutka i važnost da u predstojećem periodu u Prištini budu predstavljeni kao monolitna i nepokolebljiva politička snaga, naveo je Petković.

On je Srpskoj listi i njenim predstavnicima u privremenim institucijama samouprave u Prištini poželeo da, kao i do sada, budu čvrsti i nepobedivi u borbi za srpske interese.

Na Kosovu su danas održani osmi parlamentarni izbori na Kosovu od 1999. godine, na njima je učestvovala 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa.

Za 120 mesta u Skupštini Kosova kandidovano je ukupno 1.052 kandidata.

Pravo glasa imalo je 1.794.862 građana, koji su glasali u 888 centara na celom Kosovu, na ukupno 2.382 biračka mesta.

Opširnije o izborima na Kosovu možete čitati u BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare