Srpska zajednica bila jednoglasna na sastanku o ZSO u ambasadi SAD u Prištini

Vesti 31. jan 202314:0924 komentara
ZSO, Kosovo
N1/arhiva

"U srpskoj zajednici je mogla da se čuje zajednička poruka da mora da se formira Zajednica sprkih opština (ZSO) ukoliko žele da bude integracije srpskih institucija u kosovski sistem, naglašovalo se koliko su bitne za život Srba, da njihovo gašenje može da dovede do masovnog iseljavanja. To je manje više bila poruka svih", izjavila je za N1 Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative, nakon sastanka u ambasadi SAD u Prištini na temu ZSO.

Andrić Rakić je rekla da su neki na sastanku pominjali konkretne probleme sa uvozom knjiga ili lekova, kao i da je za predstavnike srpske zajednice postojala ta vrsta konsenzusa da je neophodno je njeno formiranje.

POVEZANE VESTI:

„Većina smatra da je to međunarodna obaveza Kosova i da to znači da mora da se uskladi Ustav prema ZSO. Ne misle da je to neki bauk jer će i Srbija morati da menja Ustav, jer je do sada sve sprovodila na mišiće jedne stranke ali to još uvek nije formalizovano. Ukoliko dođe do toga da Srbija menja Ustav, onda to mora da uradi i Kosovo. To je utisak što se Srba tiče“, objasnila je.

Što se Albanaca tiče, prema rečima sagovornice N1, bilo je raznolikih mišljenja.

„Rekla bih da je ključno pitanje predstanvika Vlade Kosova bilo: ‘Zašto vam Ahtisarijev plan nije dovoljan i šta ćete više da dobijete za Zajednicom’, uz komentare da osećaju da je to zahtev Srbije i način da kontroliše srpsku zajednicu na Kosovu. Ali među civilnim društvom i predstavnicima i nekih drugih nezavisnih institucija bilo je i nešto konstruktivnijih mišljenja. Bilo je onih koji su izlaganje počinjali izlaganje sa ‘Odluka Ustavnog suda znači da je ZSO međunarodna obaveza mora biti sprovedena'“, navela je Rakić Andrić.

Za vreme sastanka u ambasadi SAD, nekoliko desetina građana okupilo se ispred Vlade Kosova u Prištini, protestujući zbog zahteva međunarodne zajednice za formiranja ZSO.

Ekipa N1 razgovarala je sa građanima u Prištini:

Komentari

Vaš komentar