Srpski dobrovoljci u okupiranom Zaporožju: Došli smo da podržimo braću Ruse

Vesti 17. jan 202314:18 418 komentara
ruska vojska ukrajina
REUTERS/Alexey Malgavko

Prvi srpski dobrovoljci u regionu Zaporožje počeli su da prolaze borbenu obuku u regionu u sklopu Dobrovoljačkog bataljona Sudoplatov, javila je agencija RIA Novosti.

„Srpski dobrovoljci, zajedno sa borcima iz Rusije, učestvuju u svim borbenim vežbama na jednom od terena za obuku regiona Zaporožje za dalje učešće u specijalnoj vojnoj operaciji“, navode RIA Novosti, a prenosi Danas.

POVEZANE VESTI:

„Došli smo da podržimo braću Ruse, kao što se dobro sećamo događaja koji su se odigrali u Jugoslaviji devedesetih godina. Sećamo se nepravde koju je NATO pokazao prema Srbiji i situaciji na Kosovu. Stoga smo došli da podržimo ruski narod u njihovoj upravoj borbi“, rekao je za rusku agenciju jedan od srpskih dobrovoljaca sa oznakom „Dunav“.

Prvi srpski dobrovoljci u regionu Zaporožje počeli su da prolaze borbenu obuku u regionu u sklopu Dobrovoljačkog bataljona Sudoplatov, javila je agencija RIA Novosti.

„Srpski dobrovoljci, zajedno sa borcima iz Rusije, učestvuju u svim borbenim vežbama na jednom od terena za obuku regiona Zaporožje za dalje učešće u specijalnoj vojnoj operaciji“, navodi se.

„Došli smo da podržimo braću Ruse, kao što se dobro sećamo događaja koji su se odigrali u Jugoslaviji devedesetih godina. Sećamo se nepravde koju je NATO pokazao prema Srbiji i situaciji na Kosovu. Stoga smo došli da podržimo ruski narod u njihovoj upravoj borbi“, rekao je za RIA Novosti jedan od srpskih dobrovoljaca sa oznakom „Dunav“.

„Ono što se dešava u Ukrajini su naša slovenska braća, ali, nažalost, oni su okupirani i zapravo su oružje u rukama Zapada protiv Rusije“, dodao je. Kako je saopšteno iz Dunava, srpski narod je svestan događaja koji se odvijaju u CVO zoni i većina građana Srbije prati šta se dešava.

Srpski borac sa pozivnim znakom „Sava“, kaže za RIA Novosti da u dobrovoljačkom bataljonu postoji bratski odnos prema Srbiji – „ruski saborci po oružju“, postoji „potpuno međusobno razumevanje i jedinstvo stavova“.

„Sada nam je glavni cilj da budemo zajedno sa našom ruskom braćom, da učimo, treniramo i usvajamo iskustvo naše braće“, rekao je Sava odgovarajući na pitanje šta su ciljevi učešća u sukobu i koliko dugo on i njegovi saborci planiraju da ostanu.

„Bićemo ovde dok se rat ne završi. Koliko god je potrebno“, rekao je borac.

Danas podseća da je ruska agencija TASS pisala još u petak da su se srpski dobrovoljci pridružili bataljonu Pavel Sudoplatova, koji se formira u Zaporoškoj oblasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare