Evakuaciju iz Sudana traže 23 srpska državljanina, šansa za izvlačenje – nula

Evakuaciju iz Kartuma, glavnog grada Sudana u kojem od subote traju žestoke borbe između vojske i paravojnih snaga, zatražilo je 23 srpskih državljana. Šansa da oni budu izvučeni iz ove zemlje trenutno je – nula, rekao je za N1 počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Mufti.

Pročitajte još:

Mufti je u studio N1 došao direktno iz Ministarstva spoljnih poslova, gde je formiran Krizni štab u kojem se razmatraju mogućnosti za evakuaciju srpskih državljana.

„Razmatramo sve mogućnosti da evakuišemo naše državljane u saradnji sa drugim ambasadama i drugim diplomatskim predsedstavništvima. U kontaktu samo sa Ujedinjenim nacijama, Evropskom unijom, kada oni budu evakuisali svoje gledaćemo da i mi budemo uključeni u to“, kazao je počasni konzul u Studiju lajv na N1.

On je istakao da je za sada mogućnost evakuacije – nula.

Kako kaže, aerodrom u Kartumu je potpuno uništen i na njega se puca već pet dana i danju i noću.

Precizirao je da stranci, pa i srpski državljani, uglavnom žive u okolini aerodroma, koji se nalazi u centru grada. Upravo u toj oblasti se već pet dana neprestano vode borbe, nema ni vode ni struje, ponestaju zalihe hrane, ali i goriva za generatore za struju.

Konzul je rekao da su se za evakuaciju obratila 23 srpska državljanina, uglavnom oni koji su se u Sudanu zadesili zbog posla.

„Imate dve vrste dijaspore. Prvo su polusudanci, polusrbi koji imaju dvojno državljanstvo. Oni imaju i svoje familije tamo, nije nam se niko od njih preterano obratio. Drugi su oni koji su se zatekli tamo poslovno ili na kratko. Oni bi da se vrate pošto nema šta tamo da ih zadržava više. Deo njih su delovi nekih organizacija. Ili su već sa UN ili su za neke strane firme“, rekao je Mufti.

Dodaje da ta grupa srpskih državljana čeka informacije o evakuaciji koju bi mogle da organizuju organizacije za koje rade.

Upitan ko bi trenutno mogao da organizuje hitnu evakuaciju iz Kartuma, Mufti odgovara – niko. On podseća da je Sudan zatvorio svoj vazdušni prostor na 15 dana, uz pretnje da će se oboriti svaka letelica koja prekrši zabranu i pokuša da preleti preko sudanskog neba.

„Odakle da se evakuiš? Na tom aerodromu nema gde da se sleti. Puca se svuda. Tri puta objavljuju primirje kojeg se ne pridržavaju uopšte“, naglasio je počasni konzul Srbije u Sudanu.

Pogledajte prilog Vladana Alimpijevića:

Izvor: N1/Reuters/Agencije

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare