SSP: Direktorka Narodnog muzeja ćuti o sedam nestalih slika iz vredne zbirke

Vesti 16. mar 202212:37 > 12:44 5 komentara
Shutterstock

Nakon što je Stranka slobode i pravde (SSP) otkrila da je skulptura ”Miloš Obilić” čuvenog Ivana Meštrovića iz atrijuma Narodnog muzeja premeštena bez znanja javnosti u zgradu BIA, kao i da je slika velikog formata ”Ženidba cara Dušana” autora Vase Pomorišca premeštena iz muzeja i oštećena u kabinetu ministra Stefanovića, iz te stranke su saopštili da je tokom revizije obavljene krajem 2020. godine u Narodnom muzeju, ustanovljeno je da sedam dela koja su prethodno razmenjena, nisu pronađena i to samo iz jedne zbirke od skoro 50 zbirki u koje su razvrstana sva dela iz Narodnog muzeja.

„Među sedam dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka, koja su prethodno razmenjena i kasnije nisu pronađena, nalaze se vredan portret Laze Kostića koji je naslikao slavni Uroš Predić, kao i portret Josifa Pančića koji je naslikao Đorđe Krstić, jedan od naših najvećih slikara ovog perioda. Pored ovih, nisu pronađena dela Pavla Simića, Celestina Medojevića i Novaka Radonića. Dva dela Uroša Kneževića ustupljena su razmenom Etnografskom muzeju u Beogradu“, saopštavaju iz SSP.

Povezane vesti

Kako se navodi, Narodni Muzej i višegodišnja direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković „ćutali“ su na prethodna otkrića ove stranke „očekujući da će se stišati bura u javnosti oko izmeštenog Miloša Obilića u zgradu BIA i oštećene slike u kabinetu u Ministarstvu odbrane“.

Zbog toga se traži, saopštava SSP, od direktorke Bojane Borić Brešković, koja je dvadeseta na listi Srpske napredne stranke za odbornike Grada Beograda, da hitno javnosti odgovori gde je tačno ovih sedam dela.

„Imajući u vidu ovakvo nezapamćeno nesavesno upravljanje Narodnim muzejem iz kojeg dela nestaju, pozajmljuju se bez znanja javnosti i trajno oštećuju, javnost opravdano strahuje o sudbini drugih dela koja su u nadležnosti Narodnog muzeja. Računajući da će se ova bura u javnosti stišati, Borić Brešković ne shvata da duguje odgovor javnosti po čijem nalogu i sa kojim ovlašćenjima tako nemarno postupa sa umetničkim blagom i nasleđem ove zemlje“, poručuju iz SSP.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare