SSP: Kako je Miloš Obilić iz Narodnog muzeja završio u BIA

Vesti 09. feb 202211:16 26 komentara
miloš obilić bia screenshot RTS
SSP/Screenshot/RTS

Resorni odbor Stranke slobode i pravde (SSP) za kulturu saopštio je da je statua "Miloš Obilić" vajara Ivana Meštrovića, koja je od Drugog svetskog rata zauzimala centralno mesto u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, izmeštena bez znanja javnosti u hol zgrade Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

U saopštenju SSP navodi se da je statua izmeštena tokom rekonstrukcije koja je trajala skoro 15 godina, a da bi trenutna lokacija „Miloša Obilića“ ostala nepoznata da se u javnosti nije pojavio snimak predsednika Srbije Aleksandra Vučić prilikom posete BIA, na kojem se vidi Meštrovićevo delo.

„Meštrović je ovo delo kreirao 1908. godine za nikad izgrađeni Vidovdanski hram koji je takođe projektovao. Statua ‘Miloša Obilića’ konačno je napravljena 1934. godine narudžbinom kralja Aleksandra I Karađorđevića, a na sajtu porodice Karađorđević se takođe navodi da je ovo delo imovina njihove porodice“, dodao je SSP.

Zakon o kulturnim dobrima propisuje da se kulturno dobro ne može ustupiti na period duži od šest meseci, da ustupljeno dobro mora biti dostupno javnosti, a da primalac kulturnog dobra mora posedovati uslove za njegovo čuvanje i angažovanu stručnu osobu koja će brinuti o njoj.

„Skulptura Miloša Obilića nije dostupna javnosti, a duže od šest meseci je u holu BIA i zasigurno nije u adekvatnim uslovima za njeno čuvanje odakle sledi da se u ovom slučaju grubo krše odredbe zakona“, naveli su iz SSP.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare