SSP podnela krivičnu prijavu zbog uništavanja neolitskog lokaliteta Usek

Vesti 20. jul 202211:30 3 komentara
SSP
N1

Stranka slobode i pravde je podnela krivičnu prijavu protiv NN lica zbog, kako su naveli, nepovratnog uništavanja neolitskog kulturno-istorijskog nalazišta Usek na Banjici.

Mila Popović, predsednica beogradskog odbora SSP, je objasnila da je krivična prijava podneta protiv investitora, ali da je prijavom zahtevano od Tužilaštva da utvrdi da li postoji krivica nadležnih u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda, zbog nesavesnog poslovanja.

Stranka slobode i pravde

„Svuda u svetu ovakve lokacije su zaštićene od strane državnih institucija. U glavnom gradu se poslednjih godina godine dešava da institucije ne da ne čuvaju kulturna dobra, nego svojim neradom i nebrigon dozvoljavaju nezakonito rušenje kulturne baštine Beograda. Stranka slobode i pravde alarmiraće javnost i nadležne organe za svaki pojedinačni slučaj, jer kulturno-istorijska baština prestonice mora biti zaštićena od neodgovornih ljudi“, zaključila je Popović.

Podsetimo, na neolitskom lokalitetu Usek, utvrđenom kulturnom dobru u beogradskom naselju Banjica, iščupano je oko 300 kubika konteksta, tri horizonta neolitskih kuća.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković je rekla da je neolitsko naselje Usek u beogradskom naselju Banjica, vinčanski lokalitet koji je živeo od 5.200. do 4.600. godine pre nove ere, uništeno nelegalnom gradnjom.

Komentari (3)

Vidi sve komentare