SSP traži da RTS objavi rezoluciju EP, PSG navodi – EU ne žmuri na afere vlasti

Vesti 26. mar 202112:58 > 14:453 komentara
Izvor: N1

Političke stranke u Srbiji različito su reagovale na izveštaj o Vladimira Bilčika usvojenim u Evropskom parlamentu, a u kojem se, između ostalog, od Srbije traže „ubedljivi rezultati“ u važnim oblastima poput pravosuđa, slobode izražavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

SSP: RTS da objavi ceo izveštaj

Predsedništvo Stranke slobode i pravde (SSP) je od direktora i glavnog i odgovornog urednika RTS-a Dragana Bujoševića i Nenada Stefanovića tražilo da se u centralnom TV-dnevniku RTS-1, građanima Srbije predstavi kompletan izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji koji je usvojen u četvrtak.

„Bujošević i Stefanović sakrivanjem ključnih elemenata izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji direktno ugrožavaju evropski put zemlje jer se time jasno pokazuje Briselu da državni vrh Srbije ne zanimaju stavovi institucija Evropske unije“, piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Predsedništvo SSP je ukazalo da su, „kršeći zakon o javnim servisima, Bujošević i Stefanović od gradjana Srbije sakrili da Evropski parlament zahteva da se razreše afere trgovine oružjem u Krušiku, proizvodnje droge u Jovanjici, rušenja celog gradskog kvarta u Savamali zbog Vučićevog ‘Beograda na vodi’ i kupovine medija za potrebe režima državnim novcem Telekoma“.

„Javni servis ima zakonsku obavezu da informiše gradjane Srbije da bez rešavanja ovih afera i bez vladavine prava nema ništa od evropskog puta Srbije“, upozorava se u saopštenju.

SSP navodi da „Javni servis ima obavezu i da upozna gradjane da je Evropski parlament zgrožen terorisanjem istraživačkih novinara KRIK-a koji su i pored pretnji i pritisaka funkcionera Srpske napredne stranke, dali veliki doprinos da se ove afere obelodane“.

„I, na kraju, Bujošević i Stefanović imaju obavezu da informišu javnost da Evropski parlament zahteva od srpskih vlasti da prekinu progon aktivista nevladine organizacije CRTA koji daju veliki doprinos u nastojanju da Srbija dobije slobodne izbore“, ukazala je SSP.

PSG: Srbija kao duboko kriminalizovana država

Usvojeni amandmani na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji koji se tiču afera Jovanjica, Krušik i Telekom dokazuju da je Srbija u međunarodnim okvirima prepoznata kao duboko kriminalizovana država i da kao takva nema šta da traži na evropskom putu, ocenio je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Konačno smo dobili zvaničnu potvrdu da Evropska unija ne žmuri na afere ove vlasti koje dobijaju karakter međunarodne sramote, niti žmuri na sve češće i radikalnije gušenje osnovnih prava i sloboda, navodi se u pisanoj izjavi.

Prema oceni Grbovića, sada je vreme i da se vlast Srpske napredne stranke izjasni da li žele Srbiju na evropskom putu i da li su u skladu sa tim spremni da kroz međustranački dijalog dođemo do rešenja za krizu demokratije, ili su trajno odustali od evropskog puta i Srbiji namenili ulogu kineske kolonije i deponije prljavih tehnologija.

Jasno je da bi predstavnicima vlasti odgovaralo udaljavanje od EU kako bi se dodatno obogatili kroz privatne aranžmane sa raznim šeicima i autokratama koji im sigurno ne bi zamerili na gušenju demokratije u Srbiji, ukazuje on.

Takav epilog bio bi izuzetno štetan za Srbiju i njene građane, zbog čega je neophodno da Srbiju oslobodimo iz ruku međunarodno priznate kriminalne grupe, zaključio je lider PSG.

DSS: Rezolucija neprihvatljiva

Rezolucija o Srbiji koju je usvojio Evropski parlament, neprihvatljiva je zato što Srbiju tretira kao državu u čijem sastavu nije Кosovo i što se insistira na usaglašavanju spoljne politike Srbije, odnosno politike odbrane, sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, izjavio je predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović.

Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da su činjenice da je Evropski parlament odvojeno razmatrao i usvojio rezolucije o Srbiji i o Кosovu iako nema jedinstvenog stava EU o priznavanju secesije i da izveštaj govori o procesu pristupanja Кosova EU kao nezavisne države, čime je istakao da je nezavisnost Кosova nepovratna.

On je naveo da je već to „dovoljan razlog za ocenu da je Deklaracija neprihvatljiva za Srbiju“.

„Drugi razlog leži u činjenici da se od Srbije zahteva da sledi u praksi paranoičnu politiku EU prema Rusiji i Кini i da se time umeša u geostrateške igre i sukobe najmoćnijih zemalja sveta. Pored navedenog, apsolutno je neprihvatljiva i ocena o Srebrenici i „nametanje neistinite teze o takozvanom genocidu“, kao i pozivanje na brzo usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, zbog toga „sve ostale ocene, o pravosuđu, slobodi medija, borbi protiv korupcije, regionalnoj saradnji, ekonomskom napretku, gube na značaju, bez obzira na manji ili veći stepen njihove osnovanosti“.

„Iz svega navedenog, najvažnije je izvući pravilne zaključke: prvi se odnosi na činjenicu da unutrašnje probleme zemlje treba i da rešavamo unutar zemlje i drugi, da težeći najboljim mogućim odnosima sa EU, sačuvamo racionalan i trezven pristup koji će omogućiti obostranu korist i koji će sačuvati, a ne ugroziti, nacionalne interese i dostojanstvo Srbije“, rekao je Jovanović.

Komentari

Vaš komentar