SSP: Vlast u Novom Sadu podiže spomenik krvniku za 160 miliona dinara

Vesti 11. mar 202113:41 > 22:35 52 komentara
Hladno vreme, zima, mraz, Novi Sad
Tanjug/Jaroslav Pap

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da vladajuća Srpska napredna stranka u Novom Sadu podiže spomenik, između ostalog, krvniku iz novosadske racije Janošu Totu.

Pročitajte još:

„Umesto očuvanja i afirmisanja postojećeg i stavljanja u turističku ponudu grada sa bogatom kulturnom tradicijim, SNS zbog svojih i dnevnopolitičkih interesa koalicionog partnera stvara ‘novu istoriju’ podižući za 160 miliona dinara spomenik, između ostalog, i krvniku iz novosadske racije Janošu Totu, ubici braće Jovandić“, navodi se u saopštenju gradskog odbora SSP.

Jedan od najbolnijih perioda novosadske istorije, kada je fašistički režim masovno bacao novosađane pod led, relativizuje se do te mere da njegovi krvnici dobijaju svoj spomenik, dodaje se u saopštenju.

Predsednica Gradskog odbora SSP Novi Sad Danijela Grujić upitala je gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da li zaista smatra da je Janoš Tot nevina žrtva 1944/45.

„Ovakvi kontroverzni revizionistički postupci vode urušavanju vrednosne orjentacije društva. To je potpuna relativizacija događaja i njihovog smisla, sve ima jednaku vrednost: i ono dobro i ono rđavo“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Grujić.

SVM: Spomenik bez imena, za sve nevine žrtve

Savez vojvođanskih Mađara, koalicioni partner SNS-a, saopštio je večeras da je s ogorčenjem primio vest da je SSP „izvršila atak na pravo na sećanje na nevine žrtve i na međunacionalne odnose u Novom Sadu“.

„Podizanje spomenika svim nevinim žrtvama 1944-45. je inicirao Novosadski gradski odbor SVM, odobravanje podizanja je sprovedeno u potpunosti u skladu sa odlukama Skupštine grada i Zakonom o ratnim memorijalima. Gradonačelnik Miloš Vučević je uprkos napadima opozicionih stranaka, u više navrata izrazio svoju podršku podizanju spomenika“, tvrdi SVM.

Suprotno tvrdnji SSP-a, SVM je naveo da se planira da natpis na spomeniku ne sadrži imena, već da tu na srpskom, mađarskom i nemačkom piše samo: „U spomen svim nevinim žrtvama 1944/45“.

„Lažiranje činjenica je najbolji dokaz da SSP na politikantski način manipuliše podacima, kao što je netačna tvrdnja i o navodnom iznosu od 160 miliona dinara. Tačan podatak je da je iz budžeta grada Novog Sada za ovaj spomenik predviđeno ukupno 2,4 miliona dinara“, navodi se u saopštenju SVM.

SVM smatra da SSP pokušava „da umesto rada i stvaranja rezultata, razori nešto što je od visoke moralne vrednosti, u ovom slučaju, sećanje na nevine žrtve“.

„Novosadski Gradski odbor SVM ovim putem izražava zahvalnost gradonačelniku Milošu Vučeviću što je razumeo potrebu porodica za uvažavanjem bola zbog gubitka svojih najbližih, a nevinih. Njegov doprinos je merljiv na polju dobrih međunacionalnih odnosa u našem gradu“, piše u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare