SSS: Telekom da položi račune javnosti, a ne da protivzakonito osniva medije

Vesti 10. maj 202113:133 komentara
N1

Skupština slobodne Srbije javno je pozvala rukovodstvo Telekoma da pod hitno položi račune javnosti zbog, kako navodi, "nesavesnog trošenja državnog novca, koji se u ogromnim količinama - protivno interesima građana - odliva na različite strane, pa i u medijsku sferu".

Skupština slobodne Srbije u saopštenju tvrdi da je Telekom jedna od najvažnijih poluga kojom vlast i Srpska napredna stranka kontroliše medijsku scenu.

„Novcem ove kompanije u većinskom državnom vlasništvu plaćaju se podobni mediji koji redovno krše Kodeks novinara Srbije, a podsećamo i na to da je Telekomovim novcem Srpska napredna stranka kupila dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, krajem 2018. godine“, navodi se u saopštenju.

Skupština slobodne Srbije poručuje da joj je drago što će Juronjuz imati „brendiranu afilijaciju“ i u Srbiji, ali upozorava na činjenicu da je otvaranjem ove televizije prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima, koji izričito kaže da izdavači medija ne mogu biti pravna lica, uključujući i preduzeća, koja su u celini ili delom u državnoj svojini.

„Telekom bi trebalo da javnosti saopšti i koji je tačno interes kompanije u osnivanju Juronjuz Srbije, ali i da saopšti da li postoje mehanizmi kojima će se štiti nezavisna uređivačka politika ovog medija od uticaja kompanije ili države ili partija na vlasti“, poručuje Skupština slobodne Srbije.

„Pošto u ovoj medijskoj kući rade i novinari i urednici koje cenimo, hoćemo da verujemo da će ovaj medij izveštavati u skladu sa profesionalnim standardima, koji podrazumevaju i kritički otklon od vlasti, pogotovo ovakve, visokokorumpirane vlasti koja ukida medijske slobode, urušava institucije, besramno krade na izborima i razara društveno tkivo“, navodi se u saopštenju Skupštine slobodne Srbije.

Komentari

Vaš komentar