Šta ako Pahor zameni Lajčaka: „Od njega neće zavisiti, već od pritiska koji će vršiti velike sile“

Vesti 11. apr 202420:35 4 komentara

Dok se pitamo da li će Srbija poći putem Slovenije kada su nuklearke u pitanju, jedan Slovenac mogao bi da krene putem Miroslava Lajčaka i da ga nasledi na mestu specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. Kako piše slovenačko "Delo", kandidat za tu poziciju mogao bi da bude Borut Pahor. Šta bi to značilo za dijalog?

U Sloveniji je obavljao najviše državne funkcije – premijera i predsednika. Prema nezvaničnim saznanjima, sada Borut Pahor ima ambicije da značajnu ulogu prezume u regionu – kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.

„Proces pregovaranja je završen nemačko-francuskim planom i određivanjem statuta za Zajednicu opština sa srpskom većinom, pregovori su već više završeni i sada ostaje samo primena dogovora ili ne“, kaže Nedžmedin Spahiu, politički analitičar.

„Obe strane su sporazum prihvatile nevoljno, prilično. Da je bila drugačija postavka terena, nivo ambicija da je bio drugačiji, da je, verovatno sve drugačije struktuirano možda bi imali manje uspehe pod znacima navoda, ali koji bi bili održiviji“, objašnjava Igor Novaković iz „Isac fonda“.

Pročitajte još:

Jer je, smatra Novaković, Lajčak imao velika očekivanja zbog ranijih uspeha u diplomatskoj karijeri. Uprkos prihvaćenom sporazumu njegov mandat su obeležile najveće tenzije u poslednje dve decenije.

Da li će, ukoliko na tu poziciju dođe, Pahor imati više uspeha? Spahiju smatra da je sada ključno pitanje primene postignutih sporazuma.

„Od njega neće zavisiti. Zavisiće od pritiska koji će na strane vršiti velike sile. To jest, njegovi poslodavci Šolc, Makron i Meloni ili Sjedinjene američke države koje stoje iza toga“, navodi Nedžmedin Spahiu.

Zato, smatra Spahiu, nije važno da li posrednik dolazi iz zemlje koja je priznala ili nije priznala Kosovo.

„Moraće da se ponaša tako kako njegovi poslodavci nalože“, kaže Spahiu.

„Pitanje ko će da bude na tom mestu uvek zavisi od najvećih evropskih država, a tu pre svega mislim na Nemačku i na Francusku. Tako da je ovo jedna ambicija Slovenije ali ona ne mora nužno biti realizovana“, objašnjava Novaković.

Tokom jedne od poseta Prištini, Pahor je izjavio da dok strane ne nude druge alternative, jedino važi postojeći sporazum.

O alternativi za koju se zalagao predsednik Srbije, razgraničenje, Pahor je govorio 2019. godine, rekavši da je u pitanju hrabro razmišljanje ali da za njega treba puno mudrosti i da proces ne sme naneti štetu drugim državama u regionu.

Tokom posete Prištini 2021. godine je rekao da je protiv promene granica i da nema saznanja o tadašnim navodima da se takva ideja priprema u Ljubljani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare