Šta raditi ako su vam deca primila BCG vakcinu koju je Torlak hitno povukao

Vesti 22. mar 202311:56 > 12:12 58 komentara
Shutterstock

Povučena je poslednja serija Torlakove BCG vakcine, navodi se u dokumentu u koji je redakcija N1 imala uvid.

Sa Instituta Torlak zvaničnih informacija nema nigde, a nema ni odgovora našoj redakciji.

Epidemiološkinja Lela Ilić za N1 kaže da roditelji nemaju razloga za strah jer im je dete primilo tu BCG vakcinu, pošto od nje detetu ništa ne može da se dogodi i nikakvu komplikaciju ne može da ima.

Pročitajte još

Male su, kako dodaje, i šanse da dete dođe u kontakt sa bacilom tuberkuloze. Roditelji treba da znaju da će, uz konsultaciju sa pedijatrom, možda biti potrebno da beba primi ponovo BCG vakcinu.

Inače, reč je o seriji vakcina koja je izašla 27. decembra i njome su vakcinisana deca do 15. marta.

„S obzirom na to da je Torlak zaključio da vakcina nema dovoljno visoku efikasnost, da bakterija tuberkuloze u vakcini nije dovoljno efikasna i ne može da izazove dovoljno snažni imuni odgovor, možemo da očekujemo da ta deca neće imati adekvatan imuni odgovor“, rekla je dr Ilić na N1.

vakcina

Ona je naglasila da to nije nepoznanica i tragedija, te da i kod normalne vakcinacije ima pet do šest odsto dece koja ne odreaguju na vakcinaciju i moraju da budu revakcinisana.

Zbog toga se i prati BCG ožiljak. I u ovim slučajevima bebe koje su vakcinisane od decembra do marta, potrebno je da se one prate. Dr Ilić kaže da treba organizovati ko je taj ko će to da radi, a to bi trebalo da budu patronažne sestre i pedijatri u Domovima zdravlja.

Međutim, kako kaže, neophodno i da roditelji čija su deca primila tu vakcinu, budu informisani da li dete treba da bude ponovno vakcinisano u dogovoru s pedijatrom.

Podsetimo, BCG vakcina se na Torlaku proizvodi od 1927. godine i sve do nedavno njome je cela naša zemlja bila imunizovana.

Dr Ilić je naglasila da je problem što nema transparentnosti u radu Torlaka. Kaže u da su se Ujedinjeni protiv kovida, kojima pripada, kao i mediji bavili istraživanjem kako je do problema sa BCG vakcinom došlo.

Povodom dokumenta koji je došao do N1, ona kaže da je on verovatno trebalo da bude upućen onim mestima koja se bave vakcinacijom – porodilištima i možda službama pedijatrije.

„Mi, isto kao i vi nismo mogli da dođemo do zvaničnih podataka. Bili smo u dilemi da li da zovemo ministarku ili da do informacije dođemo putem podataka od javnog značaja. U međuvremenu se stvar pročula. Znamo da Torlak ima pravo, i to je normalno da svaka tri meseca rade kontrolu kvaliteta svojih proizvoda uz dozvole koje dobijaju od ALIMS-a i Evropske egencije“, kaže Ilić.

Na pitanje da li je sigurno da deca ubuduće primaju Torlakove vakcine, ona kaže da ih sigurno treba primati.

„To što rade unutrašnju kontrolu je dobro. Nije dobro je što sve što je netransparentno popirima boju i ton tajanstvenosti, a ovde nema nikakve tajne“, dodala je dr Ilić.

„Potpuno ispravna akcija Torlaka, problem što javnost nije obaveštena“

Ona je naglasila da svi svedočimo da Torlak poslednjih 20 godina sistematski, gotovo planski biva uništavan, a prvi način tog uništavanja je oduzimanje mogućnosti da kvalitetno radi ono što je do sada radio. „Ne bi valjalo da to oduzimanje bude na uštrb zdravlja, ovog puta to na sreću nije. Nije bilo ni kada su primali vodu umesto vakcine. Nema nekog ataka na zdravlje dece. Omaška jeste.

Dr Ilić kaže da će se sigurno povećati sumnjičavost roditelja u naše vakcine što nije nikako dobro. „Sigurno da nije bilo razloga da se javnost o tome ne obavesti jer se radi o rutinskoj i potpuno ispravnoj akciji Torlaka o čemu je trebalo obavestiti javnost“, ističe dr.

Kakva je bugarska vakcina?

Na pitanje da li je bugarska vakcina koja se daje kao zamena za našu BCG vakcinu dovoljno dobra, ona naglašava da bi na to pitanje trebalo da odgovore kliničari virusolozi, oni koji imaju mogućnost da imaju uvid dokumentaciju vakcine, ali da se zna da pedijatri i pulmolozi kažu da je u pitanju izuzetno dobra vakcina. „Zašto bi informacije išle putem – evo oni kažu“, ističe dr Ilić.

Ona je naglasila da i da se u drugom događaju kada je bebama „umesto vakcine data destilovana voda“ vidi čitav lanac propusta i da nije samo medicinska sestra ta koja je neodgovorno radila posao već i oni u apoteci koji su dobili bugarsku vakcinu i znaju da se ona drugačije priprema za davanje deci. Dakle, iz apoteke je trebalo da obaveste porodilište da je vakcina drugačija, a neko to nije uradio u apoteci i ona je došla na odeljenje. Dr Ilić kaže i da je glavna sestra, kada je dobila novu vakcinu, trebalo da mlađoj koleginici kaže da se bugarska vakcina ne koristi kao naša. Tako da ni ona nije uradila svoj posao, pa smo došli do mlade sestre koja se uopšte nije upuštala u to kakva je vakcina i napravila je grešku.

Ko prati koliko je dece imunizovano?

To je, kako kaže doktorka, posao epidemiologa i ta informacija će da ide u sve regionalne zavode za zaštitu zdravlja i trebalo bi da onda budu obavešteni Domovi zdravlja da svaki pedijatar zna da pita roditelje, kao i da sam vidi u kartonu da li je dete rođeno u periodu decembar 2022. – mart ove godine i da na osnovu toga pretpostavi da li je dete primilio vakcinu iz te serije.

Institu Batut je taj koji treba da ima informacije o svemu tome i mora da se zna koliko je vakcina distribuirano a koliko potrošeno.

Komentari (58)

Vidi sve komentare