Čiji je „Boško Buha“: Podrška glumcima, ali RGZ kaže da greške u upisu – nema

Vesti 22. mar 202319:27 komentara

Šta će biti s pozorištem "Boško Buha"? Hoće li morati da napusti zgradu u kojoj je od 1950. godine? Sa glumcima te kuće solidarisale su se i kolege - jedni aplauzom na kraju predstave, drugi peticijom. Svi zajedno glasno poručuju - pozorište treba da ostane gde jeste. Republički geodetski zavod pojašnjava da nije bilo greške pri upisu prava nad imovinom. Da li je onda prodajom poslovnog prostora na Trgu Republike prodato i dečje pozorište?

Glumci nastavljaju borbu. Ne dele se na one koji igraju na pozorišnim daskama ili pred kamerom. Ujedinjeni poručuju – „Ne damo Buhu“.

Glumačka postava predstave „Jenki Rouz“ Beogradskog dramskog pozorišta sinoć je podržala svoje kolege iz „Boška Buhe“ u nastojanju da ostanu u svom domu na Trgu republike.

POVEZANE VESTI

„Jedino želimo da, ako možete, da posle ovog velikog aplauza koji smo dobili večeras, da damo još jedan aplauz svi zajedno za pozorište ‘Boško Buha’ i njihovu borbu da ostanu tamo gde jesu i gde pripadaju na tom istom mestu“, poručili su glumci.

Ustala je i Glumačka organizacija Srbije pokrenuvši peticiju. Predsednica tog udruženja Jelena Ćuruvija Đurica kaže – tako će se čuti građani i publika šta o svemu misle. Ni 24 sata od pokretanja peticije, prikupljeno je više od 7.500 potpisa.

„Osećamo i vidimo po komentarima ljudi koji su potpisali peticiju da im je jako važno da ‘Buha’ ostane na tom mestu, da oni vezuju svoje detinjstvo za ‘Buhu’, da oni sada žele da vežu detinjstvo svoje dece ili svojih unučića za ‘Buhu’ na tom mestu“, rekla je Ćuruvija Đurica.

Glas je digao i Fakultet dramskih umetnosti, pa od nadležnih zahteva se pronađe način da se vlasništvo grada, to jest prostor u kom je „Buha“ ne otuđi i da se ovoj eminentnoj ustanovi kulture omogući nesmetan rad.

„Kako se radi o ustanovi koja neguje tradiciju stvaranja mlade pozorišne publike i značajno doprinosi oblikovanju kulturne sfere u celini, smatramo da je rešavanje ovog pitanja od izuzetnog značaja za čitavu zajednicu“, navodi se u saopštenju Fakulteta dramskih umetnosti.

Problemi pozorišta kreću 2015, kada je iseljeno zbog renoviranja. Trebalo je to da bude privremeno, a potrajalo je do danas. Renoviranje nikako da krene.

Radovi navodno nisu počeli zbog pogrešno upisanih prava u katastru, međutim, u Republičkom geodetskom zavodu to demantuju.

Objašnjavaju, na osnovu presude Privrednog suda u Beogradu 2016. godine i Privrednog apelacionog suda 2017, u registar je kao vlasnik jednog dela poslovnog prostora upisana firma „Rubin“ iz Kruševca.

„Rubin“ je još 2009. godine od Ugostiteljskog privrednog društva “Stari grad” kupio deo poslovnog prostora pod nazivom “Kafe Teatar”, ukupne površine nešto manje od 230m kvadratnih, odnosno deo veće celine kojoj pripada i deo “Boška Buhe”.

U presudi su detaljno opisani pravni odnosi po pitanju “Kafe teatra”, ali nije jasno kako se to odnosi na prostor dečjeg pozorišta.

Inače, UPD je prostor prethodno kupio od Republičke direkcije za imovinu u maju 2000.

Nakon presude, firma „Rubin“, kontroveznog biznismena Predraga Rankovića Peconija, 2017. se upisuje kao vlasnik. A onda, u decembru 2021. vlasništvo prelazi na preduzeće “Butik 1”, Aleksandra Kajmakovića, koji je hapšen zbog dovođenja u vezu sa vođom kriminalnog klana Veljkom Belivukom.

Šef odbornika Narodne stranke u Skupštini grada Miloš Pavlović smatra da je prodaja prostora koje koristi „Boško Buha“, obavljena „u tajnosti“, a kao odgovorne označava nekadašnjeg gradonačelnika Sinišu Malog, bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i aktuelnog prvog čoveka prestonice Aleksandra Šapića.

A predsednik Saveta za kulturu Skupštine grada Vladimir Pajić za 28. mart najavljuje sednicu na kojoj će se govoriti o problemima „Boška Buhe“.

„Na nama je kao odbornicima, ali i članovima tog Saveta da o ovome govorimo, da upozoravamo da gubimo najvažnije pozorište u gradu Beogradu kada je dečiji teatar u pitanju“, naglasio je Pajić.

O tome će sledeće nedelje raspravljati vlast, opozicija, ali i predstavnici Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, rukovodstvo, članovi upravnog odbora, ali i glumci „Boška Buhe“.