Šta građanin Vučić nije znao i da li je za njega 38 miliona evra „skoro džabe“?

Vesti 22. okt 202219:30 17 komentara

U kom svojstvu predsednik Srbije Aleksandar Vučić preporučuje građanima da sa SBB pređu na Supernovu? To pitanje postavila je kompanija SBB nakon što je Aleksandar Vučić juče novinarima, na pitanje o tome da li svojom preporukom urušava tu kompaniju, rekao da je na Televiziji Prva, u terminu rezervisanom za gostovanje predsednika, o temi govorio - u svojstvu građanina.

Predsednik Srbije pravdao se juče da je korisnicima SBB, tokom gostovanja na televiziji Prva, preporučivao da pređu na usluge Supernova, kompanije Telekom Srbija, kao građanin, a ne kao nosilac najviše državne funkcije i da na to ima pravo.

Povezano:

Iz SBB na to poručuju: Građanin Aleksandar Vučić mogao bi kada već govori na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, u terminu predviđenom za predsednika Srbije, da se temeljno informiše o problemu koji je isključivo nastao zbog nerealnog zahteva vlasnika TV Prva i B92 za nastavak saradnje.

„Nažalost, građanin Vučić očigledno nije znao, da je od SBB zatraženo 38 miliona evra godišnje, za nešto što smo plaćali 50.000 evra, pa je možda zato izgovorio da ‘SBB neće prihvatiti ponudu koja je skoro za džabe’. Ukoliko je 38 miliona evra za građanina Vučića „skoro za džabe“, moramo da istaknemo da ni za jednu ozbiljnu svetsku kompaniju to nije ponuda koju bi uopšte uzeli u razmatranje“, navodi se u saopštenju SBB.

Iz kompanije poručuju i da bi Aleksandra Vučića trebalo da zabrine to što SBB, kao jedan od najvećih investitora sa 2.000 zaposlenih, koji je samo prošle godine platio 40 miliona evra poreza u budžet Srbije, nema ravnopravne uslove poslovanja u zemlji čiji je Vučić predsednik.

Novinar lista Danas Aleksandar Milošević smatra da je „neobična da neko traži 10 ili 11 puta više za istu uslugu“.

„Ne mogu da procenim da li je zaista vlasnik Kopernikusa očekivao da može da dobije taj novac ili je na neki način bila intencija da se isprovocira ovakva nekakva situacija do koje je došlo. Meni je potpuno jasno da vi ne možete da dođete i da tražite 30 i nešto miliona evra za nešto što je do sada plaćeno, sad ne sećam se tačno, recimo dva, tri miliona, koliko već je bilo. Dakle, a pri tome imate televizije koje nisu u međuvremenu pojačale niti svoj šer, niti imaju nekakav kvalitet dodatni, štaviše, ostale su bez nekih ključnih lica i emisija“, navodi Milošević.

Vlasnik Pinka Željko Mitrović kaže da operater uopšte i ne mora u svojoj ponudi da ima komercijalnu televiziju sa nacionalnom frekvencijom, jer Srbija nema tzv. mast keri (must carry) zakon, za koji se on zalagao, kako kaže, pre 10 godina.

„U to vreme nisam imao dovoljno snage, političke, društvene, kakve god, tako da lobi koji je bio okupljen oko Antena grupe – zapravo Prve televizije, ali je u to vreme vlasnik bio Kirijaku, Grk – je uspeo da izlobira da taj zakon ne prođe i da nema „mast kerija“. I upravo to što je Prva tada radila, sada im se vraća kao bumerang, jer su tada imali ideju da oni ne treba da žive od toga što će da proizvode programe, da se bore na tržištu, nego da žive prosto od toga što će da budu vlasnici nacionalne frekvencije, a onda će nekakav SBB i neki drugi da im plaćaju nekakve silne milione samo zato što postoje. Prosto to ne ide tako“, naveo je Mitrović.

Osim što nema obavezu da ih emituje, televizije sa nacionalnom frekvencijom operateri, napominje Mitrović, ne bi trebalo ni da plaćaju. Jer, kako objašnjava, regulatorno telo je frekvencije dodelilo na osnovu elaborata o samoodrživosti, odnosno dokaza emitera da samostalno može da se finansira, pre svega od reklama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare