Šta je bolje za Srbiju – ko da pobedi na izborima u SAD?

Vesti 08. nov 202211:12 160 komentara
Donald Tramp
Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Staro uverenje da je za Srbiju bolje kada su republikanci na vlasti u SAD negde je realno, kaže diplomata i nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević povodom izbora u Americi za Predstavnički dom i deo članova gornjeg doma Kongresa - Senata.

On je za N1 rekao da većina ljudi smatra da da bi Srbiji bilo bolje sa republikancima jer oni slede još Ruzveltovu politiku koja glasi – „idem na stabilnost, a ne interesuju me previše unutrašnja pitanja, da li je zemlja ovakva ili onakva“…

U slučaju da pobede republikanci, nestao bi, kaže Pribićević, i taj pozitivan senzibilitet koji ima Amerika prema vladi u Prištini i koji nesumnjivo postoji unutar demokratske stranke.

Pročitajte još

Kod Trampa u prethodne četiri godine toga nije bilo, navodi diplomata i podseća i na Vašingtosnki sporazum koji je u njegovo vreme bio potpisan i kada smo mi bili jedina zemlja koja je bila spremna, uz Gvatemalu, da prebaci amabasadu u Jerusalim. To je bio veliki plus za nas kod Trampa, kaže.

„Taj sporazum toliko je približio Srbiju Americi, bio je to neverovatan iskorak u pravcu našeg odnosa prema SAD“, kaže.

On je ukazao i na činjenicu da je Aljbin Kurti stalno ponavljao da je njegovu prvu vladu u Prištini srušio Amerikanac Ričard Grenel.

Srbija bi, kako dodaje, bolje sarađivala sa republikanskom strankom po pitaju Kosova, ali to ne znači da bi SAD odustale od priznaja, samo bi bili otvoreniji za nekakva rešenja.

Činjenica je da bi se politika prema Srbiji delimično promenila, a i ne bi bilo više negativnog senzbiliteta prema nama, a pozitivnog prema administraciji u Prištini, istakao je Pribićević.

Podsetio je i da je Trampova administarcija pokazala veću otvorenost prema nekim novim rešenjima za Kosovo i zaključio da bi se ceo ambijent u odnosima prema nama promenio.

Pribićević kaže i da je stvar u tome da mi imamo problema sa EU, sa kojom „svako ima problema“ jer se loše postavlja u ratu u Ukrajini, previše birokratski i nema snagu da se otrgne. Za EU, kako dodaje, važi i da je ekonomski džin, ali da je politički „jako mala“.

Odnos SAD prema Srbiji bio bi drugačiji i to „više od diplomatskih nijansi“, kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare