Šta je moralno, a šta legitimno: Drugačija tumačenja SNS o preletačima u Ljigu i Beogradu

Vesti 21. feb 202420:14 13 komentara

Legitimitet, a sada i moral to je ono na šta se poziva Srpska napredna stranka kada je u pitanju formiranje vlasti u Beogradu. Ne mogu, kažu, većinu da im donesu dva odbegla odbornika pokreta "Mi glas naroda", već samo cela odbornička grupa. I dalje ponavljaju da ne prihvataju međunarodnu istragu koju je u rezoluciji predložio Evropski parlament.

Ono što je bilo moralno, recimo u Ljigu, gde su naprednjaci oberučke dočekali dva odbegla opoziciona odbornika, za naprednjake nije moralno i u Beogradu.

„Nećemo biti legitimni sasvim ako budemo formirali vlast sa 56“, kazao je Aleksandar Vučić.

„Ponosim se našim moralnim načelima, ne želimo da nam politika bude matematika“, kazala je Ana Brnabić.

POVEZANE VESTI

„Kakav legalitet i legitimitet, čoveče, pokrao si izbore, upisivali-ispisivali iz izbornog spiska kako njemu odgovara, sad mi pričamo o nečemu drugom“, izjavio je Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta.

I doskorašnja vlast u Beogradu je takođe, može se reći, nategnuta. Aleksandrar Šapić gradonačelnik je skoro dve godine sa podrškom 56 do 58 odbornika.

„Oni pokušavaju da kroz tu tezu pokriju temu krađe izbora u Beogradu i da umesto poništavanja izbora mi imamo nove izbore kao čin njihovog političkog milosrđa“, smatra predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Dok iz Evropske unije očekuju da se izbori u Srbiji preispitaju, aktuelna premijerka međunarodnu misiju nikada neće prihvatiti.

„Mi smo pozvali da se ozbiljno preispitaju sve tvrdnje o neregularnosti izbora i da se sve slabosti sistema reše, čeka se i izveštaj ODIHR-a, kao i da vlada što pre sprovede preporuke“, kaže Emanuel Žiofre, šef delegacija EU u Srbiji.

„Međunarodna istraga znači da vi nemate više sopstvene institucije, da postoje stranci koji mogu da dođu i da rade šta žele u vašoj državi, pa i da ispituju vaše građane, to je jednako okupaciji“, smatra Brnabić.

„Mi smo se svim tim institucijama obratili, Ustavni sud može da poništi izbore, može policija da reaguje kad ih zovemo, mogu sudovi i tužilaštva da rade, ali ne rade“, kaže Lazović.

Dakle, ima posla za one koji hoće da rade, što, kako tvrde analitičari, dovodi do promena mišljenja i kod građana.

„Neki glasači vlasti postali su skeptični i ubeđeni da nešto nije bilo u redu, da se nešto muljalo na izborima i to je jedan od uspeha opozicije u celoj ovoj priči“, ocenjuje Zoran Panović iz Demostata.

Ono što se u ovom momentu čeka jeste zvanični izveštaj ODIHR-a na osnovu čega će se verovatno kretati i naprednjački moral.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare