Šta je Srpski blok i kako ga razumeti – „koska“ ili Vučićeva strategija?

Vesti 31. avg 202220:00 78 komentara

Da li i zbog čega predsednik Srbije sprema neku vrstu strategije za ostanak na vlasti, odnosno za novu fazu svoje vladavine? Kako razumeti to što predsednik govori o ukrupnjavanju političke scene, koja već sada ima i naziv - Srpski blok. Činili bi ga, kaže, oni koji nisu ni za Istok ni za Zapad. I, ko od onih koji do sada nisu bili Vučićevi koalicioni partneri - ima vremena... do 2024.

Od subote kada je prvi put pomenuo da će u skorijoj budućnosti doći do pregrupisavanja na političkoj sceni, pa objasnio na šta misli…

Vučić: „Ne mislim na ujedinjavanje političkih stranaka ali do ukrupnjavanja političke scene…“ Do utorka kada je to o čemu govori predsednik dobilo ime.

„Srpski blok, kad kažem srpski – ne mislim nacionalno srpski, nego mislim i građanski i nacionalno, blok pristojnosti koji će da se suprotstavi i jednima i drugima“, pojasnio je.

Srpski blok protiv ekstremno levih i ekstremno desnih, našem sagovorniku zvučao je kao koska koju Vučić baca medijima, ali samo na prvo slušanje. Na drugo i treće, uveren je da predsednik, sa onima u centru i malo levo i desno od njega, dugoročno planira svoj i ostanak SNS-a na vlasti.

„U prevodu to bi bila neka vrsta objedinjavanja snaga sa centrom u SNS. To možemo nazvati više od koalicije, manje od jedne jedinstvene stranke, a to je neka vrsta snažnog saveza čiji bi lider bio Aleksandar Vučić“, smatra analitičar Nikola Tomić.

Bio bi to savez u kom bi, uveren je naš sagovornik, bilo i sadašnje opozicije, ali na pitanje – koje stranke, moraće, kaže, da razočara naše gledaoce.

„Mislim da bi bilo neozbiljno, ali na neki način i nepristojno imenovaati koje bi to stranke iz sadašnje opozicije mogle da budu, jer je u pitanju dupla pretpostavka. Prvo da vidimo da li bi takav savez mogao da se formira, a drugo – ko bi mogao da bude njegov član. Međutim, mislim da su gledaoci dovoljno zreli i inteligentni da sami, u određenoj meri, procene koje se stranke predstavljaju kao umerena konstruktivna opozicija i koje SNS i Vučić kao takve doživljavaju. I tu treba tražiti moguće partnere“, navodi Tomić.

Partnere sa kojim bi bilo zgodno podeliti ne samo vlast već i teret i odgovornost koju ona sa sobom nosi i partnere koji ne žele da budu doživetna opozicija. Gde je u toj jednačini biračko telo te i takve opozicije koja će sutra sa SNS-om?

„Kada se gledaju takozvani „prevrtljivi“ birači i meko biračko telo, te ljude manje zanimaju tvrde ideološke rigidnosti i doslednosti, njih zanima da žive bolje od danas do sutra, i oni bi bili spremni na kompromise onih za koje glasaju sa vlašću“, navodi Tomić.

Godine 2024. osim Vučevića na mestu mandatara, sva je prilika, gledaćete u Vladi i neka dobro poznata opoziciona lica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare