Šta je urađeno, a šta ne – dijalog Beograda i Prištine u prethodnoj godini

Vesti 01. jan 202420:15 38 komentara

U godini za nama je prihvaćen istorijski Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije. U istoj godini su se desili najveći nesporazumi u poslednjoj deceniji i tenzije na relaciji Beograd Priština. Najveću cenu su platili gradjani, naročito oni na severu Kosova, kojih je na tom prostoru sve manje.

U susret novoj 2023. godini su umesto postavljanja ukrasa građani na severu Kosova uklanjali barikade. Tome je prethodio razgovor sa predsednikom Vučićem u kojem su se ovoj odluci protivili.

„Moje mišljenje je, a i mišljenje mojih policajaca je, ako mi sklonimo ove barikade, znači loviće nas kao zečeve“, izjavio je u decembru 2022. Aleksandar Filipović, bivši šef operative Kosovske policije za region sever.

Sezona lova je bila otvorena cele godine, a lovaca je bilo na svim stranama.

Prvi meseci nove godine su bili rezervisani za prihvatanje „Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije“ februara i njegovog aneksa u martu. Objašnjavao je predsednik cele godine kako sporazum nije potpisao ali ne i da ga je i prihvatio.

„Imam nepodnošljim bol u desnoj ruci, a samo desnom rukom mogu da potpisujem“, objasnio je Vučić tada.

„Što se tiče Kosova i Srbije imali smo dug razgovor koji je završen dogovorom“, izjavio je u u martu Džozef Borelj, šef evropske diplomatije u mart 2023.

„Dogovor je pravno obavezujući u svakom smislu. Dakle nije stvar u potpisu“, izjavio je Gabrijel Eskobar, izaslanik SAD za zapadni Balkan, u istom mesecu 2023.

Aprila su održani lokalni kosovski izbori u četiri severne opštine ali su ih Srbi tada bojkotovali.

„Kad bude ovo Srbija onda ću izaći na izbore“, „Neće biti dobro“, govorili su tada Srbi.

I nije bilo dobro…Usledili su incidenti, suzavac i sukobi.

Kosovska policija je 26. maja, na silu uvela albanske gradonačelnike. U istom danu je veliki broj Srba sa Kosova bio na mitingu Srpske napredne stranke u Beogradu.

Tri dana kasnije – svi su tu, u Zvečanu.

Okupljeni Srbi ispred opštine Zvečan pevali su:

„Izađi mala, izađi mala, izađi bar na čas, hoću da te vidim, hoću da te ljubim hoću da ti čujem glas“.

A potom, opet tuča ispred opštine Zvečan, a čule su se i eksplozije. Onda su krenula hapšenja. Često arbitrarna, bez sudskog naloga.

Beograd uzvraća hapšenjem kosovskih policajaca.

Kao odgovor na to Priština uvodi zabranu uvoza srpske robe koja je i dalje na snazi. Kosovski policajci su pušteni 12 dana kasnije.

Tokom leta su na odmoru bile i krize.

Sredinom septembra Kurti i Vučuć se sreću u Briselu. Kao nekonstruktivna strana biva označen kosovski premijer. On za situaciju na severu krivi Srpsku listu.

„Za tu zlonamernost i grešku treba oni da plate i pate“, izjavio je tada Aljbin Kurti.

Patnja je stigla brzo i neočekivano.

„Evo u ovim trenucima sam čula rafal“, posvedočila je za N1 tada Ana Marija Ivković, novinarka, radio Kontakt plus

Naoružana grupa Srba koju je predvodio Milan Radoičić sukobila se sa Kosovskom policijom.

Poginulo je troje Srba sa severa Kosova i albanski policajac.

Meštani Banjske bili su u šoku.

„Nisam znala gde se nalazim, tako sam u šoku pala pa su me zapajali vodom i to je to“.

„Kao ratno stanje skoro“.

Banjska je postala pusto selo. Rade Nedeljković meštanin ovog mesta rekao nam je tada:

„A šta će kaže on grdan on se muči za vas. Nemoj za nas da se muči boga ti, nek’ se muči za vas. Makni ga od nas, što dalje“.

N1: Za koga to kažete?

„Za onog našeg, prvovenčanog“, izjavio je Nedeljković

U oktobru nastavak pregovora i predstavljanje statuta Zajednice srpskih opština koji je izradila Evropa. Brisel od Prištine očekuje formiranje ovog tela a od Srbije, kako su naveli, „de fakto“ priznanje.

Tu je i poznato očekivanje da Sporazum uđe u pregovaračko poglavlje Srbije i Evropske unije.

„Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili one će postati deo pregovaračkog okvira za obe strane, dakle i za Beograd i za Prištinu“, izjavio je predsednik Vučić o poglavlju 35, 18. marta 2023. godne.

U decembru iste rekao je:

„Pa ja ne mislim da je moguće da to bude u celini, deo pregovaračkog poglavlja zato što bi time de fakto zatvorili vrata za Srbiju“.

Na zatvorena vrata često nailaze građani sa Kosova, gde god da pokucaju. Ništa od njihovih zahteva sa početka godine nije ispunjeno, a sve je više onih koji odlučuju da spakuju kofere.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare