Šta je „veća količina oružja i municije“: Tužilac Stefanović traži izmenu zakona

Vesti 24. maj 202313:20 5 komentara
Tanjug/Jadranka Ilić

Viši javni tužilac Nenad Stefanović podneo je inicijativu Ministarstvu pravde za izmenu dela Krivičnog zakonika, kako bi se jasnije definisalo krivično delo Nedozvoljena proizvodnja držanje i nošenje vatrenog oružja, saopštilo je Više javno tužilaštvo (VJT).

Stefanović je tražio da se zakonom jasno definišu “veće količine oružja i municije“ i propišu još dva kvalifikovana oblika krivičnog dela Nedozvoljena proizvodnja držanje i nošenje vatrenog oružja iz člana 348 Krivičnog zakonika, a u cilju efikasnije prevencije ovog krivičnog dela i zbog neujednačene sudske prakse, navodi VJT.

Stefanović predlaže da “veća količina oružja i municije“ treba da bude nelegalno držanje i nošenje više od dva komada vatrenog oružja, kao i više od 60 komada municije.

Krivični zakonik sada predviđa kaznu od dve do 12 godina zatvora za nelegalno držanje veće količine oružja i municije, ali ne definiše koja je to količina, kao što to ne čini ni Zakon o oružju i municiji, te dolazi do različitih tumačenja i neujednačene prakse sudova, a što sve dovodi do pravne neizvesnosti.

„U praksi se ustalio stav da se pod većom količinom vatrenog oružja smatra tri i više komada oružja, ali Stefanović smatra da bi radna grupa Ministarstva pravde trebalo da razmotri ovaj predlog i zakonom predvidi da je to svako nedozvoljeno držanje i nošenje više od dva komada vatrenog oružja“, saopštilo je VJT.

Tužilaštvo dodaje da je godinama bila praksa da se pod većom količinom municije smatra više 60 komada.

„Međutim, početkom 2020. godine, pojedine sudije Višeg suda u Beogradu počele su da zauzimaju drugačije stavove, vezujući se za odredbu 42 stav 5 Zakona o oružju i municiji, kojom se reguliše pitanje prevoza oružja i municije i navodi da je mala količina municije do 500 metaka“, ističu iz Tužilaštva.

Dodaju da je ovaj stav postao dominantan, što je rezultiralo velikim brojem sudskih odluka u kojima su optuženi, koji su držali manje od 500 metaka, oglašavani krivim za krivično delo iz člana 348 stav 1 КZ, za koje je predviđena znatno blaža kazna od 6 meseci do 5 godina i novčana kazna.

„Krajem prošle godine ponovo je u odluci jednog od veća Apelacionog suda u Beogradu zauzet sasvim suprotan stav i pri istom činjeničnom stanju usvojio je žalbu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. To veće je bilo stava da nije opravdana primena analogije sa članom 42 stav 5 Zakona o oružju i municiji, koji propisuje šta se ima smatrati ‚manjom količinom‘ za prevoz oružja i municije“, objašnjavaju iz VJT.

Zbog svega ovoga, tužilac Stefanović smatra da je pojmove veće količine municije i oružja potrebno zakonski precizirati.

Glavni javni tužilac Višeg tužilaštva u Beogradu predložio je i da se u članu 348 Кrivičnog zakonika propiše novi, kvalifikovani oblik ovog krivičnog dela – da će se kazniti svako ko predmete iz stava 1, 2, 3 navedenog člana ne čuva na zakonom propisani način i time omogući maloletenom licu ili drugom neovlašćenom licu da dođe u posed vatrenog oružja.

Pored toga, Stefanović smatra da treba dodati još jedan kvalifikovani oblik istog krivičnog dela i propisati da se kazni svako, ukoliko usled toga što na napred navedeni način omogući maloltenom licu ili drugom neovlašćenom licu da dođe u posed vatrenog oružja, pa usled toga dođe do teške telesne povrede, smrti nekog lica ili uništenja imovine većeg obima.

Rasponi kazne za kvalifikovane oblike bi trebalo da budu usaglašeni sa ostalim izmenama predmetnog člana, navodi se u saopštenju VJT.

Ovo tužilaštvo navodi da je od početka godine podiglo je 14 optužnica za nedozvoljeno nošenje oružja, a u toku 2022. godina 45 optužnica, što je skoro duplo više nego 2021. godine kada ih je podignuto 25.

Predlozi višeg javnog tužioca dolaze posle dva masovna ubistva koja su se početkom maja desila u Srbiji. U beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ dečak K.K. (13) godina ubio je deset osoba iz dva pištolja koji su bili u legalnom vlasništvu njegovog oca.  Prilikom pretresa porodičnog stana dečaka pronađena je veća količina oružja.

Dečak je, navodno, oružje uzeo iz sefa u kojem se nalazilo.

Drugo masovno ubistvo desilo se dan kasnije u okolini Mladenovca. Mladić U.B. osumnjičen je da je ubio osam, a ranio 14 osoba. Policija je u pretresu vikendice i kuće koje je napadač koristio pronašla ogromnu količinu oružja, bombi, noževa…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare