Šta kaže zakon: Da li je Vučić smeo da „obuče“ zastavu na sednici UN?

Vesti 25. maj 202408:07 130 komentara
REUTERS/Eduardo Munoz

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ogrnuo je srpsku zastavu preko leđa na sednici Generalne skupštine UN u četvrtak na kojoj je izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Ovakvu upotrebu zastave, pravnica Vesna Rakić Vodinelić ocenila je kao neprimerenu.

Predsednik Vučić poneo je juče zastavu Srbije sa sobom u zgradu Ujedinjenih nacija gde se glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, što je prethodno i najavio. 

„Ovo je zastava časti, zastava hrabrih, zastava slobode! Upravo sam je poneo sa sobom u zgradu #UN. Braniću je i čuvati. I ponosiću se njom. Mi nismo genocidan narod! Živela Srbija!“, napisao je predsednik na Instagramu uz fotografiju srpske zastave.

REUTERS/Eduardo Munoz

Kako je preneo Tanjug, uprkos protivljenju predsednika skupštine Ujedinjenih nacija i zahteva obezbeđenja da je skine, on to nije uradio i poručio im je – „niko na svetu mi neće uzeti moju zastavu“.

U prvom izlaganju na Generalnoj skupštini UN Vučić je rekao predsedavajućem da zna da ne sme da raširi zastavu, ali:

„Želeo sam da vam dam jedan poklon, gospodine predsedniče. Znam da ne smem da raširim svoju zastavu, zastavu hrabrih. Znam da ne mogu da mašem sa njom, da se viori. Doneću je vama zato što mi pripadamo hrabrom narodu koji je uvek mogao da se brani i to mi radimo danas. Mi danas ne branimo sebe, nego svet i principe međunarodnog prava“.

Potom je, tokom glasanja, predsednik Srbije držao zastavu stisnutim rukama iščekujući rezultate glasanja.

Printscreen/RTS 1

Nakon glasanja, predstavnici država obrazlagali su svoje glasanje, a onda je Vučić po drugi put dobio reč kada su u krupnom kadru u prenosu Generalne skupštine moglo videti da se ogrnuo zastavom.

REUTERS/Eduardo Munoz

Upotreba zastave Republike Srbije uređena je Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne.

Razlika između narodne i državne zastave

Zastava Republike Srbije postoji i koristi se kao Državna zastava i kao Narodna zastava, sa razmerama 3:2 (dužina prema visini). Državna zastava jeste horizontalna trobojka sa poljima istih visina, odozgo na dole: crvena, plava i bela, a preko svega je, centra pomerenog ka jarbolu za 1/7 ukupne dužine zastave – Mali grb (Član 18). Narodna zastava jeste horizontalna trobojka sa poljima istih visina, odozgo na dole: crvena, plava i bela (Član 19).

Pravnica Vesna Rakić Vodinelić u predsednikovom ogrtanju zastavom ne vidi da je direktno prekršen pomenuti zakon, ali je sigurna da je upotreba iste bila – neprimerena.

Član 33 ovog zakona propisuje zabranjene načine izlaganja zastave i to na način da zastava Republike Srbije ne sme biti izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. „Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.“

„Zakonodavac nije ni mogao da pretpostavi da bi neko koristio zastavu u svrhu oblačenja, kao da je u garderobi, pa je nije ni pomenuo. U svakom slučaju oblačenje zastave, ako to nije pozorišna predstava je nekako neprimereno“, ističe pravnica.

Rakić Vodinelić kaže da se ne seća primera da su neki državnici na ovakav način isticali zastave svojih zemalja na sednicama UN.

„To se tamo smatra neuobičajeno. Vučić je zbog toga bio nekoliko puta opomenut. Ne mogu da dokučim šta je time hteo, mislim da je postigao efekat neprimernosti“, ističe.

„Sloga biće poraz vragu“: I ministri ogrnuti zastavama 

Premijer Srbije Miloš Vučević okupio je ministre i članove vlade u Beogradu gde su zajedno pratili sednicu i glasanje u Generalnoj skupštini UN, takođe, ogrnuti srpskim zastavama.

FoNet/Instagram/Miloš Vučević

„Sloga biće poraz vragu! Uvek slobodni i nikad poraženi““, objavio je Vučević na Instagramu.

Naša sagovornica kaže da je i ovaj slučaj netipičan.

„Kada sam to videla mislila sam da je fotomontaža, tako mi je izgledalo. Ne znam šta bih rekla“, ističe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare