Šta nove mere Vlade u Prištini znače u praksi

Vesti 20. sep 202119:239 komentara

Šta nove mere kosovske vlade znače u praksi, i šta je u okviru pregovora o slobodi kretanja do sada dogovoreno u Briselu.

Na internet stranicama Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Vlade Kosova nalaze se tri dokumenta koja se odnose na slobodu kretanja na Kosovu.

Jedna od tačaka dogovora iz 2011. glasi: Svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu će koristiti RKS ili KS registarske tablice, Izdavaće ih nadležni organi na Kosovu.

Povezane vesti

Iste godine su doneti i zaključci koje je moguće naći na sajtu vlade Kosova na engleskom jeziku, a dve tačke su važne za tablice gradova iz centralne Srbije.

– RKS registarske tablice će biti zamenjenje privremenim tablicama na sprskoj strani. Čim bude izvodljivo za privremene tablice će biti naplaćena umanjena taksa. Priština će naplatiti istu naknadu.

– Kosovska strana zadržava pravo da, nakon konsultacija sa Evropskom unijom, primeni režim privremenih registarskih oznaka.

Dogovor iz septembra 2016. godine odnosi se na rokove za izdavanje kosovskih tablica kao i važenje takozvanih statusno neutralnih KS tablica. Još prošle godine MUP Kosova je saopštio da važenje ovih tablica prestaje.

Borko Stefanović koji je predstavljao srpsku stranu 2011. godine problem vidi u oročenom trajanju KS tablica.

„Ono što smo mi dogovorili je da građani srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji mogu da koriste statusno neutralne tablice do tada nisu mogli jer ponavljam kosovska vlada ih je ukinula, to je činjenica“, kaže Stefanović.

N1: Zar niste Vi dogovorom iz 2011. ukinuli srpske tablice koje glase na gradove na Kosovu?

„Ne, nismo mi to ukinuli, to ne piše nigde u sporazumu, nego se govori da će građani od sada registrovati što u praksi se nije dešavalo jer se to odnosilo samo na buduće slučajeve. Niti je to ko sprovodio niti je postojala bilo kakva sporazumna obaveza“, kaže Stefanović.

KS tablice su najmanji problem jer ih ima stotinak, važnije pitanje je šta će biti sa srpskim tablicama koje Srbija izdaje za građane na Kosovu kojih ima oko 9,5 hiljada, objašnjava Milica Andrić Rakić.

„Ono što se najavljuje iz kosovske vlade je da će upravo te tablice KM, PR, UR, srpske tablice biti konfiskovane, tj da se njima neće izdavati proba tablice koje se sada izdaju beogradskim, niškim i svim drugim tablicama gradova u centralnoj Srbiji. Dakle to je trenutno najveći problem“, kaže ona.

Nije problem u poštovanju sporazuma iz 2011. i 2016. već je reč o nečemu sasvim drugom, poručuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Ovde je reč o kršenju svih sporazuma i dogovora gde mimo onoga što piše u sporazumima Aljbin Kurti dovodi oružane snage, specijalne jedinice ROSU na sever Kosova i Metohije opet protivno sporazumima koji su napravljeni 2013. godine“, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Dušan Janjić problem vidi u tome što svaka strana ukazuje na izostanak primene onih dogovora koji njima odgovaraju.

„Za politiku reciprociteta se znalo. Prvi put su zbog nje amerikanci sklonili Kurtija. On se vratio na vlast. Opet sa istom politikom i Evropska unija mora konačno da zauzme stav – hoće li normalizaciju ili reciprocitet“, kaže Janjić.

Evropskoj uniji je često zamerano da je ostavljala prostor za dvostruka tumačenja postignutih dogovora. Novi posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak ističe da je zato princip pregovora koje on vodi „ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori“.

Komentari

Vaš komentar