Šta poseduje Rakić, zavisi koga pitate – za Prištinu imućniji nego za Beograd

Vesti 06. sep 202119:41 > 14. sep 2021 16:35 33 komentara

Šta od imovine poseduje predsednik Srpske liste Goran Rakić. Odgovor na to pitanje zavisi od toga koga pitate. Sudeći po zvanično dostupnim podacima, za Prištinu je on mnogo imućniji nego za Beograd. Život u dva sistema, srpskom i kosovskom, pojedinim političarima sa Kosova omogućio je da imaju brojne funkcije kojima nije lako ući u trag.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Standard, asistent u nastavi na Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija Peć – to su podaci koji se o Goranu Rakiću, predsedniku Srpske liste, mogu naći na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Republike Srbije. Što se tiče imovine ne navodi se ništa.

Međutim, na sajtu kosovske Agencije za borbu protiv korupcije u poslednjem prijavljivanju imovine, pored funkcija koje je tada obavljao, Goran Rakić prijavio je i tri stana vrednosti 25, 30 i 40 hiljada evra, plac od 9,5 ari vrednosti 350.000 evra, auto grand čiroki vrednosti 10.000 evra.

Maja 2020. godine na sajtu srpske agencije se o Rakiću nisu mogli naći ni sada dostupni podaci. Nakon pisanja CINS-a o tome, ista agencija je pokrenula postupak zbog neprijavljivanja imovine protiv njega i još četiri funkcionera sa Kosova.

Novinaru koji se ovom temom bavio je zanimljiva reakcija agencije.

„Koja je praktično pomilovala sve njih. Odnosno samo ih je opomenula, iako postoji negde, da kažem, makar i sumnja da su oni to namerno prikrivali, jer se radi o višegodišnjoj praksi da oni to ne prijavljuju, to traje, odavno su svi oni na funkcijama. Ali oni se nisu ni konsultovali sa nekim tužilaštvom da se eventualno pokrene neki postupak protiv njih“, smatra novinar CINS-a Stefan Marković.

N1

U Vladi Kosova Rakić trenutno obavlja funkciju ministra za zajednice i povratak, a kosovskoj agenciji je prijavio i da je profesor na Ekonomskom fakultetu u Severnoj Mitrovici. Pored toga je i zastupnik fudbalskog kluba Trepča. On nije jedini među srpskim političarima sa Kosova čijoj imovini je teško ući u trag.

„Na Kosovu ima nešto više od 100 institucija Srbije. Međutim, veliki broj njih mi zaista nismo mogli da dođemo do podataka koliko oni zarađuju, šta imaju sve od nekretnina, od automobila i tako dalje“, dodaje Marković.

Za Nemanju Nenadića iz Transparentnosti Srbija je otvoreno pitanje da li su podaci o prijavljenoj imovini dostupni javnosti, ali i da li se javnim izvorima smatra ono što dolazi od Vlade Kosova. Mišljenja je da bi srpskoj agenciji trebalo prijavljivati i takve prihode.

„Ukoliko srpski funkcioneri sa Kosova smatraju da ono što primaju iz budžeta Kosova, prihod koji dolazi od autonomne pokrajine, onda bi trebalo da dosledno tom stavu takve svoje prihode prijavljuju i da ih tretiraju kao nešto što se tiče i javnih izbora Republike Srbije“, rekao je Nenadić.

O slučaju Gorana Rakića smo pitali srpsku Agenciju za sprečavanje korupcije, čiji odgovor čekamo. Pokušali smo da dobijemo i predsednika Srpske liste, ali na naš poziv nije odgovorio.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare