Šta piše u izveštaju ODIHR o izborima u Srbiji: A kako ga „čita“ Ana Brnabić?

Vesti 28. feb 202420:03 100 komentara

Izveštaj posmatračke misije ODIHR-a ugledao je svetlost dana. I sada je na redu analiza. Šta u njemu piše? Primećene su nepravilnosti kao što su kupovina glasova, dovođenje birača na glasanje, neprimeren uticaj i pritisak na birače. Ipak, predsednica Vlade u tehničkom mandatu kaže da ni za šta od toga nije bilo dokaza, naprotiv.

Šta u stvari kaže izveštaj, a kako ga tumači predsednica Vlade Ana Brnabić?

Domaći i strani posmatrači, sada i izveštaj misije ODIHR-a kao neke od najvećih problema istakli su birački spisak, premeštanje birača zbog izbora i dominaciju jedne osobe u kampanji.

Pa tako u izveštaju Odihra piše:

„Poverenje građana u tačnost jedinstvenog biračkog spiska značajno je narušeno navodima o velikom obimu migracije glasača, kao i navodima da se brojne umrle osobe i dalje nalaze u biračkom spisku.

Dugoročna preporuka ODIHR-a da se izvrši revizija jedinstvenog biračkog spiska nije sprovedena pre izbora, što su vlasti objasnile zakonskim ograničenjima u u pogledu zaštite podataka o ličnosti.“

Ovo piše, od reči do reči – ali Ana Brnabić čita na sledeći način:

„Citiram ‘da su se tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji žive u inostranstvu koji su bili organizovani i dovezeni autobusima u glavni grad da glasaju za vladajuću partiju‘. Dakle, tokom dana su se ‚širile tvrdnje‘ i u samom izveštaju nećete pronaći nikakav dokaz i nikakav pokazatelj da su te tvrdnje istinite i tačne“, rekla je Brnabić.

A nije se desila ni najavljivana revizija biračkog spiska – i to je ODIHR takođe primetio:

„Odsustvo sveobuhvatne reakcije vlasti, uključujući Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zajedno sa ograničenim mehanizmima za ispitivanje jednistvenog biračkog spiska i detaljnih podataka o promenama značajno su narušili poverenje javnosti u tačnost biračkog spiska.“

Međutim, ni za to nema valjanih dokaza, prema tumačenju Ane Brnabić.

„’Mnogi tvrde da jedinstveni birački spisak sadrži brojne unose preminulih osoba uključujući i one u inostranstvu i navode organizovanu migraciju birača u velikim razmerama u vezi sa lokalnim izborima’. Tako je finalni izveštaj OHIHR-a o tome priča. Opet na način da to ‚mnogi tvrde‘“, kazala je premijerka.

A za šta ima dokaza? Pa za ono što je svima bilo očigledno – favorizovanje jedne ličnosti u kampanji.

„Praćenjem medija je utvrđeno da je izveštavanje o predsedniku, uprkos tome što nije bio kandidat, dominiralo u udarnim vestima praćenih emitera. Predsednik i vladajuća stranka zajedno su predstavljeni u 91 odsto informativnih emisija koje nisu vezane za izbore na nacionalnim kanalima i uglavnom su prikazivani u pozitivnom tonu.”

I možda je ovo jedino što je predsednica tehničke Vlade pročitala kako i piše.

„Potpuna dominacija predsednika u kampanji. Tačno. Tačno. Ja bih rekla da je opozicija pravila ovu kampanju kao referendum – da li ste za Vučića ili niste. Naravno da je dominirao u kampanji“, kaže premijerka.

I sada bi trebalo da krene implementacija preporuka.

ODIHR kaže do sledećih izbora, a Ana Brnabić misli u naredne četiri godine. Kao da lokalni izbori nisu pred vratima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare