Šta posle „sudbonosnog“ obraćanja? Opozicija na razgovore neće, zahtevi ostaju

Vesti 08. jun 202320:06 118 komentara

Posle dugo najavljivanog obraćanja na stolu su jedna ostavka - premijerkina. I jedna ponuda za razgovore - predsednikova. Opozicija na razgovore neće, već traži ispunjenje zahteva protesta. Ako neće razgovore, predsednik najavljuje vanredne parlamentarne izbore. Samo ne kaže kada. Jedne je tako već obećavao - vanredne beogradske. Beograđani ih i dalje čekaju.

Očekivalo se mnogo važnih vesti.

„Suštinski nismo dobili nijednu konkretnu informaciju“, smatra politikolog Boban Stojanović.

„Ono je bio igrokaz rušenja ustavnog poretka. Sinoć je mogla eventualno da se obraća premijerka“, kaže politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Obratila se i premijerka. Kratko i nedorečeno.

„Računajte da moju ostvaku imate na stolu. Računajte na tu ostavku. To otvara prostor za neke tehničke razgovore“, poručila je Ana Brnabić.

Uprkos tehničkim problemima, predsednik je pojasnio šta je predsednica Vlade htela da kaže.

„Ovo što je Ana rekla znači sledeće. Mi ćemo nastaviti da čekamo neke ljude da dođu da razgovaramo. I verujem da ćemo ipak pronaći sagovornika“, naveo je predsednik Srbije.

Odgovor potencijalnih sagovornika nije dugo čekao.

N1: Ima li neko ko u ovom trenutku razmišlja?

„Ne, ne, ne…. Niti mi iz Stranke slobode i pravde, niti bilo ko iz ovog dela opozcije koji je vezan za proteste „Srbija protiv nasilja“. Taj poziv je zakasneo, taj poziv je lažan. On je spinerski“, rekla je Marinika Tepić iz SSP-a.

„Jedno najobičnije medijsko foliranje“, poručio je lider Dveri Boško Obradović.

„Njemu je bitna slika da je neko seo za sto, uprkos tome što bi i tog slagao i prevario i manipulisao i izneverio. Sve smo to već prošli“, dodala je Tepić.

„Ne da idemo više ikada Vučiću na bilo kakav kanabe, koji će onda da marketinški zloupotrebljava za svoju propagandu“, rekao je Obradović.

„I sad tu dolazimo opet u jednu nezavisnu situaciju“, kaže Brnabić.

Kao izlaz iz situacije vlast pominje izbore.

„Dakle sada je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore. Ovo je samo pitanje meseca tačno u kojem će ti parlamentarni izbori biti održani“, kaže Vučić.

Neće biti održani do proleća sledeće godine, veruje politikolog Boban Stojanović. I to zbog pada naprednjačkog, a jačanja opozicionog rejtinga i izbornog kalendara po kome su sledeće godine redovni lokalni i prokrajinski izbori.

„Ako ne bude vanrednih parlamentranih izbora sledeće godine zajedno sa lokalnim i pokrajinskim, znajte da je rejting Aleksandra Vučića u ozbiljnom padu i pokazuje mu da njegov opstanak na vlasti nije izvestan. Jer političar poput Vučića neće raspisati vanredne izbore na kojima moće da izgubi“, objašnjava Stojanović.

Možda zato Vučić izbegava priču o izborima u Beogradu.

„Ja mislim da niko u opoziciji nije protiv brzih, vanrednih, odmah, pre leta izbora za Skupštinu Beograda. Na kraju krajeva, predsednik Republike, tada iz funkcije predsednika stranke obećao je to građanima“, navodi Milivojević.

Sad obećava nešto drugo.

„Za naše penzionere, kumulativno gotovo 21 posto povećanje“, rekao je Vučić.

Za medicinare i prosvetare.

„Ukupno, kumulativno 16 posto novo povećanje“, dodaje predsednik.

Svakom detetu do 16 godina po 10.000 dinara. Hleb jeftiniji za tri dinara.

„On je sinoć bio i ministar finansija i ministar ekonomije. Imao je mali problem sa tehnikom. Razumem ja to sve idu izbori. Pa šta je ono sinoć bilo nego početak predizborne kampanje?“, rekao je Milivojević.

„Ne možete ići na izbore bez ispunjenja ovih zahteva“, dodaje Tepić.

„Hajde da probamo da razume. Pink, Hepi, RTS, REM, Gašić, Vulin“, crtao je na tabli Nebojša Zelenović.

Svako svoju tablu ima.