Šta Srbija preduzima oko osnivanja ZSO – rad upravljačkog tima nepoznat javnosti

Vesti 26. mar 202319:13 22 komentara

Prošlo je nedelju dana od kada je usaglašen Aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije u Ohridu. Kako će teći njegova primena međutim i dalje nije jasno. Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sa jedne strane dobijaju pohvale od međunarodne zajednice i pozive da primenjuju svaku tačku sporazuma, a sa druge strane se suočavaju sa kritikama i protestima kod dela domaće javnosti.

Poslednjeg dana vikenda predsednik Srbije se građanima obratio u jutarnjem programu televizije Pink. Od najave otvorenog razgovora o tome šta se iza zatvorenih vrata dešavalo u Ohridu ostala je samo najava.

A od otvorenog – otvoren obračun sa kritikama i napadima političkih protivnika. U nešto više od sat vremena razgovora o Kosovu u nekoliko rečenica. Nigde ne piše da će članice Evropske unije koje ne priznaju Kosovo to učiniti, poručuje Vučić.

„Ako će neka od njih da traži Lajbnicov dovoljan razlog da to uradi, nemojte da se pozivate na nešto što inače ne piše i nemojte da izmišljate“, rekao je Vučić

Ono što piše u Implementacionom Aneksu Sporazuma je da se obe strane obavezuju da će poštovati i sprovesti sve tačke.

Umesto toga nastavljene su međusobne optužbe za kršenje dogovorenog. Beograd ponavlja – prvo na listi je formiranje Zajednice srpskih opština.

„Ova četiri sporazuma koja se tiču Zajednice srpskih opština mi imamo potpise“, pričao je predsednik Srbije 19. marta – dan nakon sastanka u Ohridu.

A Kosovski premijer tvrdi da je problem u tome što Vučić nije potpisao sporazum u Briselu i Ohridu.

„Predsednik Srbije je odbio moju velikodušnu ponudu samoupravljanja za kosovske Srbe u udruženju koje bih ja sastavio i predložio“, kazao je Kurti.

Protiv Zajednice u Prištini je protestovala opoziciona Socijaldemokratska partija u kojoj su bivši članovi Samoopredeljenja Aljbina Kurtija.

„Meni deluje da mu u dobroj meri odgovara da se tamo političke stranke bune i da ga napadaju jer dobija alibi da kaže ‘pa evo ja imam problem, neće to ići tako lako’ i dobija neku vrstu alibija da ne uradi ono što je obećao da će da uradi s obzirom da ništa nije potpisano“, govori novinar Đorđe Vlajić.

Analitičar iz Prištine Astrit Istefi veruje da su poruke kosovskog premijera jasne u pogledu primene svih tačaka sporazuma, uključujući i ranije dogovore.

„Nešto što bi osiguralo prava nevećinskih zajednica, da ona budu garantovana, unapređena. Da li će to biti asocijacija ili ne, da li je to zajednica ili nešto drugačije, to je teško reći. Ali ono što je neka vrsta stava, ono što je iskomunicirano, čini se da postoji volja da moramo učiniti više jer to je dogovoreno“, kaže Istrefi.

Jasno je šta je dogovoreno ali ne i kako će izgledati u praksi.

„Asocijacija ili Zajednica srpskih opština podrazumeva jednu administrativnu jedinicu kojom će sve opštine sa srpskom većinom zajednički sarađivati u okviru nadležnosti koje one već imaju u okviru zakona ili Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Nama treba nešto što je preko toga. Nama treba asocijacija koja će pokrivati kolektivna prava svih Srba koji žive na Kosovu bez obzira gde oni bili“, govori Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Važno je zato, smatra Mijačić, da Republika Srbija angažuje stručno osoblje koje će nalaziti rešenja da Zajednica ima suštinski a ne samo administrativni karakter.

Osim optužbi na račun Prištine nije poznato šta Beograd preduzima po pitanju predloga za osnivanje ZSO. Lopta za pisanje statuta je u dvorištu upravljačkog tima sačinjenog od ljudi bliskih Srpskoj listi, čiji rezultati rada do danas nisu poznati javnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare