Stamenković: Predao se napadač na Milinovića, istraga novih pretnji Vidojkoviću

Vesti 30. sep 202116:21 > 16:37 3 komentara
N1

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, a na redovnom mesečnom sastanku, zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković upoznao je sa aktuelnim predmetima koje javna tužilaštva vode u vezi sa krivičnim delima koja su izvršena na štetu bezbednosti novinara, saopšteno je iz Vlade Srbije. Stamenković je, kako je saopšteno, obavestio da je Republičko javno tužilaštvo odmah uzelo u rad predmet koji se odnosi na nove pretnje upućene Marku Vidojkoviću i njegovom kolegi, voditelju emisije „Dobar, loš, zao“ Nenadu Кulačinu. On je kao važnu novinu naveo i to da se predao treći osumnjičeni u slučaju napada na novinara Daška Milinovića.

Za slučaj pisca i voditelja podkasta Dobar loš zao (DLZ) Marka Vidojkovića, Stamenković je podsetio da je još 23. avgusta poslata zamolnica austrijskim organima, preko Ministarstva pravde, za sprovođenje istražnih radnji i da se još uvek čeka odgovor austrijske strane. Imajući u vidu važnost predmeta dogovoreno je da se ponovo urgira kod austrijske strane da dostavi informacije koje su tražene, ističe se u saopštenju.

#related-news_1

U slučaju Vidojkovića, pripadnici MUP – Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, po zahtevu Posebnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, hitno su reagovali i izvršili provere Instagram profila sa kojeg su Vidojkoviću upućene pretnje, saopšteno je posle satanka. Tada je, kako se dodaje, utvrđeno da je ovom profilu pristupano sa IP adrese koja pripada telekomunikacionim operaterima iz Austrije i da broj telefona na koji je profil registrovan takođe pripada austrijskom operateru mobilne telefonije. Tada je RJT, u saradnji sa austrijskim nadležnim organima, identifikovalo M.N. kao osumnjičenu. Stamenković je obavestio da je za osumnjičenom M.N., koja živi u Beču, R. Austrija, u međuvremenu raspisana potraga.

Stamenković je, kako se dodaje, takođe obavestio da je Republičko javno tužilaštvo odmah uzelo u rad predmet koji se odnosi na nove pretnje upućene Vidojkoviću i njegovom kolegi, voditelju emisije „Dobar, loš, zao“ Nenadu Кulačinu. Tužilaštvo je odmah postupilo po prijavi koju je za ova dva novinara podneo NUNS, za pretnje koje su upućene preko društvenih mreža.

Važna novina je takođe i u slučaju napada na novinara Daška Milinovića iz Novog Sada: treći okrivljeni, Nemanja Кovačević, koji je bio u bekstvu, predao se. Nakon sledećeg glavnog pretresa očekuje se da bude poznato više informacija o ovom predmetu, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je u slučaju novinara Milana Jovanovića iz Grocke, Radna grupa obaveštena da Apelacioni sud još uvek nije doneo odluku po žalbi troje prvostepeno osuđenih, dok je postupak protiv četvrtog u toku.

Veran Matić obavestio je prisutne o radu SOS telefona u prethodnom mesecu. Matić je takođe istakao da će sredinom oktobra učestvovati na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti novinara u Tirani, na kojoj će predstaviti iskustva i mehanizme koje Srbija koristi u cilju unapređenja sveukupne bezbednosti predstavnika medija. Istaknuto je da je SOS telefon jedinstven mehanizam koji je naša zemlja uvela, i da je to jedan od rezultata rada upravo Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je partnerima iz ambasade Кraljevine Norveške koji su obezbedili sredstva za nastavak rada i funkcionisanja SOS telefona u narednih godinu dana.

Član Radne grupe iz Ministarstva pravde Jovan Ćosić obavestio je o predlogu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koje je ovo ministarstvo izradilo, a na osnovu analize profesora Zorana Stojanovića. U razgovoru je naglašeno da su planirane izmene Кrivičnog zakonika suštinski važne kako bi se na sistemski način zaštitila sloboda javnog izražavanja i sloboda medija. Prema predlogu, izmene i dopune predlažu se kod tri postojeća krivična dela, i to prinude, ugrožavanja sigurnosti i sprečavanja štampanja i rasturanja štampanih stvari i emitovanja programa. Predložene izmene i dopune Кrivičnog zakonika takođe su jedan od rezultata dosadašnjeg rada RG za bezbednost i zaštitu novinara i saradnje i podrške OEBS.

Premijerka Brnabić predložila je da, pre nego što predlog bude upućen na javnu raspravu, OEBS što hitnije organizuje sastanak sa predstavnicima svih medijskih i novinarskih udruženja i organizacijama civilnog društva, kako bi se upoznali sa predloženim rešenjima i kako bi i taj proces bio transparentan i inkluzivan. Brnabić je zahvalila partnerima iz OEBS na podršci koju pružaju u ovom procesu.

Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja informisao je o aktivnostima u vezi sa implementacijom Medijske strategije kao i o radu Radne grupe koja priprema izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima.

Rečeno je da će naredni sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara biti održan 28. ili 29. oktobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare