Građani pokušali da zatrpaju kanale na Savskom keju, sprečila ih policija

Vesti 22. mar 202320:13 > 21:37 129 komentara

Građani su i večeras pokušali da zatrpaju kanale na Savskom keju, koje su prethodno iskopali radnici JKP Vodovod, kako bi postavili vodovodnu mrežu do obližnjih splavova. U tome ih je sprečila policija, pa su se okupljeni razišli, ali su najavili istu akciju i za sutra. Kako je javila reporterka N1, građani su ipak jednim delom zatrpali kanal i poručili da su "samo sanirali štetu koju su napravili radnici Vodovoda".

Na početku akcije građanima su prišli pripadnici Komunalne milicije i upozorili ih da to ne rade, a nakon toga je stigla i policija, preneo je FoNet.

Građani su upitali pripadnike Komunalne milicije koji zakon i koji član zakona se krši ako zatrpaju kanal. Stanar Branislav Tomić kaže da su se građani okupili u mnogo većem broju nego ranije, „što znači da žele da se problem reši“.

„Sutra ujutru planiramo da dođemo i ponovo blokiramo radove koje će pokušati da nastave. Ne radi se samo o vodovodu nego i strujnim instalacijama, nemaju dozvolu, imaju neke lokane naloge, a po hijerahiji je prvi Sekretarijat za urbanizam koji nije izdao odborenje, ovo je sve ilegalno i građ ne žele da dozvole. Drugi problem je što je planirano prokopavanje nasipa koji štiti od poplave. On ima važnu ulogu u zapštiti života ljudi i organi nisu svesni da to ne može tako da se radi. Pokušavamo da im objasnimo da to tako ne može“, priča Tomić.

Kako je rekao, policija nije izlazila na teren na njihove pozive.

„I građevinska inspekcija kojoj su prijavljeni radovi i koja je morala da izađe i zatvori gradilište. Ja sam bio kod inspektora i razgovarao sa njim, rekao je da će izaći, ali ne zna kad. Nedopustivo je da policija ne reaguje na pozive građana, a reaguje na pozive da se zaštite ilegalni radovi“, rekao je on.

Narodni poslanik Đorđe Miketić, koji se pridružio građanima koji su pokušali da zatrpaju kanale na Savskom keju, kaže da su na licu mesta bili „neki momci u crnom koji su pretili okupljenima“.

Podsetimo, aktivisti udruženja „Savski nasip“, „Za naš kej“ i „Zajednička akcija“ sprečili su radnike Vodovoda da nastave gradnju vodovodne mreže za splavove na Savskom keju u Beogradu. Građani, koji se protive probijanja Savskog nasipa radi postavljanja cevi pokušali su sinoć da lopatama zatrpaju kanale, ali ih je u tome sprečila policija. Danas su se radnici povukli i odneli cevi.

Izvođenje radova, najavljenih kao rekonstrukcija infrastrukture, na Savskom keju počelo je 9. marta kažu stanari bloka 70. Napominju da nikakve infrastrukture za splavove nije ni bilo, pa nema šta da se rekonstruiše.

Radnici su se oko 14 časova povukli i odneli cevi koje bi prolazile kroz nasip.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare