Stanari novobeogradskog Bloka 23: Zbog rekonstrukcije se ruši zaštićena celina

Vesti 19. feb 202213:0738 komentara

Pojedini stanovnici Bloka 23 u Novom Beogradu pobunili su se protiv načina na koji se sprovodi rekonstrukcija njihovog kraja, koji spada u zaštićenu kulturno-istorijsku celinu i kao takav našao se i u kolekciji MoMA muzeja u Njujorku.

Pročitajte još:

U bloku ne bi smelo da se radi ništa što bi moglo da naruši njegov autentičan izgled, ali gradske vlasti ipak su počele rekonstrukciju velikog parka u okviru bloka.

„Mi za sada zahtevamo da se radovi obustave, da se nađe način da se plan izmeni i da se vrate betonski mobilijari, i da se bar jedan od terena pretvori u sportski teren“, kaže za N1 Goran Šobić, jedan od stanara Bloka 23.

On kaže da je u januaru 2021. doneta odluka o uređivnaju centralnih zona Novog Beograda za projekat prostorno-istorijsko-kulturnih celina koje su zaštćene merama Zavoda za zaštitu spomnika grada Beograda.

„Ovde se desio jedan propust jer je izvođaču, Gradskom zelenilu, neko iz Zavoda overio plan, iako u planu ne stoji da će biti rušenje niti da je dozvoljeno rušenje, nego samo da se sređuje park“, kaže on.

Dodaje da su stanari Zelenilu poslali dopis da je došlo do propusta, ali da imaju problem sa institucijama koje su „ostale gluve na naš apel“.

Prema njegovim rečima, blok ima dosta „nematerijalnih vrednosti“, uključujući murale koje je slikao akademski slikar Zoran Čalija, na njima su Aleksa Šantić, Momo Kapor i Nadežda Petrović, između ostalih.

Kaže da su rekonstrukcijom do sada uklonjena dva betonska mobilijara, dok deca iz kraja nemaju ni jedan teren, a mogao bi se napraviti barem jedan, međutim nadležni to ne žele.

„Argument je da takve akivnosti – misli se na košarku i fudbal – privlače veliki broj zainteresovanih, pa to dovodi do buke i težeg održavanja čistoće“, govori Šobić.

Ističe važnost sporta, govoreći da su stanari bloka kao deca u parku Bloka 23 igrali „kockice“, igru koja se sada, kako kaže, zove tekbol i možda će postati olimpijski sport.

„A Srbija je od decembra prošle godine aktuelni svetski prvak u tom sportu“, rekao je Šobić.

Komentari

Vaš komentar