Stanari poručuju da će na Gazelu: Cena Geneksa mizerna, ne dajte ga privatnicima

Vesti 21. jan 202319:3165 komentara

Kako poslovni deo Geneks kule ne bi otišao u ruke stranog ili privatnog investitora, stanari stambenog dela i okolnih zgrada održali su protest. Traže da se prodaja zaustavi i predlažu da ovaj simbol Beograda kupi država ili će, kako najavljuju, blokirati most Gazela.

Prva prodaja neuspela. Isto i druga. Treća se bliži. Poslovni deo Geneks kule na samom početku prodavan je za dve milijarde dinara. Sada se procenjuje na 834 miliona dinara. Stanari stambenog dela objekta poručuju – ne može to tako.

„Mi nećemo dozvoliti da se za ovu kintu, ovo je besramna cena za sedam miliona, 400 evra po metru kvadratnom, da se proda ova zgrada“, kaže Božidar Stavrić, upravnik ulaza B Geneks kule.

Pročitajte još:

Kako bi se prodaja sprečila, stanari su održali protest. Kažu da su Privrednom sudu predali zahtev za obustavu prodaje i da je najbolje rešenje da zgrada kao simbol prestonice ode u ruke države.

„Da Vlada, pošto je ovo spomenik kulture, izađe i otkupi ovu zgradu po pravu preče kupovine, a da onda od cele zgrade napravimo kulturni i obrazovni Diznilend koji će raditi 24 sata, ali će biti posvećen samo kulturi, umetnosti, nauci, obrazovanju… Većina ljudi ne zna da postoji bioskop već ranije projektovan, tu možemo da napravimo i vidikovac, gore je već restoran“, podseća Stavrić.

Iako Geneks kula ima status kulturnog dobra, pojedini stanari kažu da to ništa ne znači, jer je nebriga o objektu i njegovoj okolini velika. Osim starih liftova, propale fasade i platoa, spisak problema se iz godine u godinu produžava.

A ovo su nam rekli:

Dosta je sve zapušteno, sve je to tako nekako neuredno, mi smo navikli na te tako loše stvari.

Svakodnevno posmatramo čitave grupe turista koji dolaze ovde iz inostranstva, autobusimi na biciklima, ljubitelji brutalizma i ovde fotografišu sve. Zgrada kao zgrada je ok, međutim, ovaj amfiteatar je prava šteta. Nekada je tu bila fontana i sve je bilo za primer.

Kako izgleda, takav je i život, u skladu sa izgledom, pogledajte.

N1: Šta mislite da je nabolje rešenje?

Najbolje rešenje je da Grad Beograd otkupi zgradu da je privede nameni.

A da kupac poslovnog dela zgrade treba da bude grad – mišljenja su i u Pokretu „Ne davimo Beograd“.

„Pošto se gradska vlast stalno hvali novcem koji ima u budžetu i da imaju višak novca u budžetu, mi predlažemo da oni to otkupe i da naprave neki plan kako bi se, na primer, ovaj plato sredio, kako bi se stanarima obezbedio bolje mesto za život, nego da se proda privatnom investitoru, gde ne znamo šta će se uopšte dalje dešavati sa poslovnom zgradom Geneksa“, kaže Vladimir Tijanić iz „Ne davimo Beograd“.

Treća prodaja poslovnog dela Geneks kule zakazana je za 6. februar. Stanari pozivaju predsednika Aleksandra Vučiča i premijerku Anu Brnabić da se uključe u rešavanje problema. Kako bi se simbol prestonice zaštito – za 28. januar najavljuju blokadu Gazele.

Komentari

Vaš komentar