Stano: EU očekuje punu saradnju Beograda u vezi sa događajima u Banjskoj

Vesti 02. okt 202313:59 14 komentara
Screenshot/ EBS

Evropska unija očekuje punu i bezuslovnu saradnju Srbije u vezi sa dešavanjima u Banjskoj 24. septembra, izjavio je portparol EU Peter Stano i naglasio da je prioritet da dođe do deeskalacije i stabilizacije bezbednosne situacije na severu KiM.

„Potrebna je temeljna i adekvatna istraga terorističkog napada na severu Kosova, koja će pokazati ne samo ko su izvršioci, već i ko stoji iza brutalnog napada. U tome očekujemo punu i bezuslovnu saradnju Srbije“, rekao je Stano, prenosi RTS.

Portparol je naveo da je EU spremna da razmotri mere u odnosu na Srbiju, ako zemlje članice procene da je to potrebno.

Povezane vesti

„Odluku o tome zemlje članice će doneti ako ocene da imaju dovoljno informacija i dokaza. Kada ocene da je trenutak za to, zemlje članice će se odrediti prema događajima na Kosovu i daljim koracima“, rekao je Stano..

Stano je naveo da je za istragu o napadu ovlašćena Kosovska policija, „s obzirom da se događaj desio na Kosovu “ i dodao da je „dobrodošao doprinos svakoga ko može da pomogne da se rasvetle okolnosti napada“.

Naglasio je da „EU ima vrlo dobru saradnju sa Kosovskom policijom »m kao i da postoji „dobra komunikacija“ sa Euleksom.

Na pitanje o tvrdnjama Beograda da su pripadnici misije Euleks bili sprečeni da učestvuju u istrazi, Stano je rekao da „Euleksu nisu potrebni portparoli drugih strana“ i da misija ima dobru saradnju sa prištinskim vlastima.

„Vršenje istrage nije mandat Euleksa, već nadgledanje situacije i pružanje pomoći Kosovskoj policiji na osnovu zahteva,“ rekao je Stano.

Stano je izjavio da je prioritet za EU u ovom trenutku „deeskalacija i smirivanje bezbednosne situacije“ i dodao da uočeno „gomilanje srpskih bezbednosnih snaga u blizini Kosova mora da prestane“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare