Stano o kosovskim autobusima na Batrovcima: Izbeći radnje koje mogu da ugroze bezbednost

Vesti 17. apr 202416:42 28 komentara
Peter Stano
N1

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano komentarisao je navode kosovskih medija da su na granici Srbije i Hrvatske, na graničnom prelazu Batrovci, zaustavljeni autobusi kosovskih registarskih oznaka sa skoro 300 građana, rekavši da su svesni situacije, te da je pomno prate.

„Sporazum o slobodi kretanja postignut u okviru dijaloga koji vodi EU definiše jasne parametre za ulazak i izlazak građana Kosova u i iz Srbije. Trenutna situacija predstavlja kršenje ovog sporazuma i pozivamo Srbiju da se uzdrži od ovakvih jednostranih i nekoordinisanih akcija i da se odmah vrati poštovanju Sporazuma“, rekao je Stano.

Kako je dodao, iz EU očekuju da će strane u potpunosti sprovesti sve svoje obaveze iz dijaloga, koje ostaju važeće i obavezujuće.

Pročitajte još:

„Takođe očekujemo da strane obezbede okruženje pogodno za održavanje dijaloga i izbegnu sve radnje koje bi mogle da ugroze bezbednost i stabilnost“, poručio je on.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovali su da građani koji putuju ne prolaze teritorijom Srbije, pošto su od prošle noći na granici Srbije i Hrvatske zaustavljeni autobusi kosovskih registarskih oznaka sa skoro 300 građana, preneli su kosovski mediji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije povodom navoda o zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama sa teritorije Кosova i Metohije na graničnim prelazima, ističe da su ti navodi neosnovani i da policija nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu sa teritorije Кosova i Metohije.

„U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbednosne provere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu“, naveo je MUP.

MUP ističe da je svim građanima sa teritorije Autonomne pokrajine Кosovo i Metohija dozvoljen neometan ulaz i najoštrije odbacuje insinuacije da im je ulaz zabranjen zbog posedovanja dokumenata izdatih od strane privremenih institucija samouprave u Prištini.

Pozivamo organe PIS u Prištini da ne šire paniku i lažno informišu javnost, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare