Stano o Raša tudej: Očekujemo da se Srbija uzdrži od jačanja veza s Rusijom

Peter Stano
N1

Portparol EU Peter Stano je, upitan da prokomentariše najavu da će Raša tudej (Russia Today - RT) da otvori svoje predstavništvo u Srbiji, podsetio da je EU uvela ograničenja za taj medij u okviru sankcija Rusiji, kao i da se od Srbije, kao zemlje kandidata, očekuje da se prostepeno usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i njenim odlukama.

Podsetimo, Nova.rs je objavila u četvrtak saznanja da će Raša tudej da otvori svoje predstavništvo u Srbiji.

Povezano:

„Ne želeći da komentarišemo najave o namerama, dozvolite da podsetim da je EU uvela ograničenja na emitovanje, distribuciju i reklamiranje RT u okviru sankcija koje su odgovor na nelegalnu rusku agresiju protiv Ukrajine. Raša tudej je deo instrumenatarijuma propagande i dezinformacija Rusije s kojom Kremlj dopunjuje svoju ilegalnu agresiju protiv Ukrajine i ubijanja Ukrajinaca“, naveo je Stano u odgovoru N1.

Kako je dodao, od Srbije, kao zemlje kandidata, se očekuje da se prostepeno usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i sa njenim odgovorajućim odlukama.

„U kontekstu ilegalne ruske agresije protiv Ukrajine, očekujemo da se Srbija uzdrži od jačanja svojih veza sa Rusijom kao zemljom, koja pod svojim trenutnim rukovodstvom masovno krši Povelju UN-a, međunarodno pravo i čini zločine protiv ukrajinskog naroda“, naveo je Stano.

Savet EU je još u martu odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija „Raša tudej“ i „Sputnjik“ na teritoriji cele EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare