Stano: Protiv jednostranih poteza u vezi sa zahtevom Prištine za članstvo u SE

Vesti 12. maj 202215:31 > 15:42 38 komentara
Peter Stano
N1

Evropska unija, njene članice i institucije pozivaju Prištinu i Beograd da "deluju uzdržano i ne posežu za jednostranim potezima i porukama koji samo zaoštravanju napetosti", izjavio je u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano povodom zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope. Stano je, na pitanje novinara kako EU gleda na poruku Srbije da će oštro uzvratiti na takav potez Prištine, rekao da EU nije članica Saveta Evrope i ne može da se o tome izjašnjava.

Portparol u EK je dodao da EU ujedno očekuje da dve strane učine sve kako bi kroz Dijalog, uz posredovanje Unije, rešili sva pitanja i sklopili sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa.

Povezane vesti

Kosovo je danas zvanično podnelo zahtev za prijem u punopravno članstvo Saveta Evrope koji je prosleđen Komitetu ministara te panevropske organizacije na dalju proceduru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Priština, zahtevom za prijem u članstvo Saveta Evrope, pokazala da je srušila Vašingtonski sporazum i upitao predstavnike medjunarodne zajednice zbog čega pozivaju Beograd na razgovore kada kosovski Albanci sruše sve ono što potpišu.

„Brutalno su ga pogazili i pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Posle 10 godina gaženja Briselskog sporazuma sada su zgazili i Vašingtonski sporazum a Rezoluciju 1244 (saveta bezbednosti UN) nikada nisu ni poštovali“, rekao je Vučić.