Stano: Sve što negativno utiče na deeskalaciju uključuje se u izveštaj od kog zavisi ukidanje sankcija Kosovu

Vesti 28. maj 202416:26 6 komentara
n1

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas u Briselu da su kaznene mere uvedene Kosovu bile odgovor na nekoordinisane i jednostrane korake prištinskih vlasti koji su doveli do dodatne eskalacije i dodao da sve što se dešava na terenu i negativno utiče na deeskalaciju ulazi u izveštaj od kojeg zavisi njihovo ukidanje.

„Mere su uvedene kao odgovor na nekoordinirane jednostrane korake koji dovode do sve veće eskalacije i ne pomažu smirivanju situacije. One su uvedene kako bi motivisale Prištinu da počne da radi na deeskalaciji“, kazao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

Povezane vesti

On je dodao da se sve što se dešava na terenu i ima negativan uticaj na napore ka deeskalaciji, uzima u obzir i biće uključeno u izveštaj visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela, koji se odnosi na mogućnost ukidanja mera protiv Kosova.

Borelov izveštaj trebalo bi da bude završen do kraja maja. Pozivajući se na zvaničnike iz Borelovog kabineta, Radio slobodna Evropa (RSE) navodi da će izveštaj obuhvatiti i prošlonedeljnu operaciju kosovskih vlasti, kada je policija zatvorila šest objekata banke Poštanske štedionice Srbije i Narodne banke Srbije, u četiri opštine na severu Kosova, u kojima većinom žive Srbi.

Većina zemalja EU se krajem aprila izjasnila za ukidanje mera protiv Kosova zatraživši od Borela da pripremi izveštaj.

EU je uvela kaznene mere Kosovu u junu 2023. posle nasilja do kojeg je došlo krajem maja, kada su gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade u četiri opštine na severu Kosova i preuzeli dužnost, što je izazvalo protest većinskog lokalnog srpskog stanovništva koje je bojkotovalo izbore.

Gradonačelnici su izabrani na izborima u aprilu 2023, pošto su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama Vlade Kosova.Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, posle sukoba između demonstranata i pripadnika Kfora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare