Stanovnici ulice u Prokuplju žale se na kamione, nadležni ćute – moćan vlasnik

Vesti 26. feb 202219:30 31 komentara

U Prokuplju pobuna protiv preteških kamiona koji godinama uništavaju jedan deo grada, ulicu nepredviđenu za takav saobraćaj, kuće, automobile, a od vibracija strada i vodovod. Kažu da pet godina trpe torturu - na koju nadležni okreću glavu. Tokom poslednjeg protesta, natovareni kamioni su se pritajili dok televizijske kamere nisu otišle. Sve osim - naše.

Nekada je na početku uzane Pasjačke ulice stajalo težinsko ograničenje za kamione. Danas samo: „Vozi oprezno, put sa opasnim elementima“.

„Vozi se rizla sa obližnjeg majdana, sigurno za trenutnu izgradnju autoputa“, kaže jedan od stanovnika.

Pakao je krenuo pre nekoliko godina, kada je preduzeće na čijim kamionima piše Vodogradnja – Međarci, ovu ulicu bez trotoara, sa dotrajalim potpornim zidovima, krenulo da koristi non-stop.

„Pet godina se to vuče, ali sad u zadnje vreme – kamion za kamionom. To je nenormalno. Danas ih nema pošto su znali za protest. Javljeno im je, ali odite gore pa ćete da vidite“, kaže drugi stanar ove ulice.

Videli smo – čim je protest žitelja Pasjačke završen. K’o zapeta puška, s vrha krenula kolona niz ulicu. Neposredno ispred njih prošao je policijski automobil.

N1: Kako se mimoilaze ovde?

„Pa, nikako. Evo juče je bio incident sa komšijinim vozilom…“, kažu.

Kada se kamion ovde zaglavio, priča komšija, slomljena mu je šoferšajbna. Dolazila je i policija.

Najgore je, kažu, to što je policija krenula da im piše kazne za parkiranje pred kućom, dok i dalje moćni i bogati karavani prolaze, pod teretom koji ni asfalt, ni kuće, ni komunalna infrastruktura ne mogu da izdrže.

„Ispod je kanalizacija, 50 intervencija smo imali otprilike. Mi ranije nismo imali takve intervencije. Direktno ih povezujemo sa prolaskom tih teških kamiona. Ovde kopaju na svakih nedelju-dve, propadaju cevi za vodu“, žali se stanovnik Pasjačke ulice.

I tako svako nadalje ukazuje na isto ispred svoje kuće.

Uz instalacije koje propadaju usled težine saobraćaja i neprekidnog vibriranja, popuštaju i potporni zidovi. Čitava ulica omeđena je njima, a posebno su ugroženi oni niže od puta.
Često su i tonama pretovareni, kažu. Voze prebrzo, zakačinju ograde, oluke, kuće.

N1: Šta kažu nadležni?

„Sudeći po svemu, ništa“

„Otkače nas, prevedeno na srpski“

„Nikog to i ne zanima“,  žale se građani.

Pitaju se ovi Prokupčani da li je zaista u pitanju to da je jedna privatna firma, doduše u vlasništvu porodice predsednika obližnje opštine Doljevac, važnija od njihovih života i bezbednosti.
Odgovor na čekanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare