Stari stav, nova bura – izjava akademika o Kosovu ponovo uzburkala javnost

Vesti 12. jan 202119:36 70 komentara

Koliko je Kosovo zaista skupa reč i kako prolaze oni koji o tome iznesu svoje mišljenje. Od onog da je srce Srbije do drugog da nije srpsko. Dve krajnosti koje se, čini se, nikako ne sreću i ne razgovaraju. Polemiku u javnosti ovih dana je izazvao stav akademika Vladimira Kostića.

Stav predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti odavno je poznat. Još od 2015. godine. Rekao je tada da „Kosovo koje defakto i de jure više više u našim rukama“ i da to neko „narodu mora da kaže“. Ova izjava je tada uzburkala javnost u Srbiji. Više od pet godina kasnije on ostaje pri tom stavu.

„Bilo bi sjajno i eto svima relaksacije – da je Vladimir Kostić potpisao i Kumanovski sporazum i Dejtonski sporazum i Briselski sporazum… Onda imamo krivca i nemamo o čemu da razmišljamo“, kazao je Vladimir Kostić, predsednik SANU.

Povezane vesti

„Status kvo ne postoji zapravo. I status kvo će iskoristiti oni koji, zapravo žele da, naravno, uobliče sopstvenu državnost na način koji to čine već dvadeset godina“, dodao je.

Intervju koji je tokom praznika dao za News Max Adria ponovo je uzburkao javnost. A razgovor o Kosovu, čini se, opet izostao.

Tatjana Lazarević smatra da u srpskom društvu ne postoji unutrašnja debata ali ni odgovornost za izgovorenu reč. Problem vidi i u medijima.

„Koji zbog spomenutog odsustva dijaloga s jedne strane, a sa druge, osetljivosti teme kakva je Kosovo sa druge, nisu sa odgovornošću poveli računa o tome kakve će izveštaje nakon spornog intervjua poslati ka javnosti, dok su istovremeno oni potpisani kao novinarski prilozi“, smatra urednica portala KoSSev.

Kaže da treba braniti pravo na stav Vladimiru Kostiću, ali i onima koji iznose kontra argumente i dati prostor da to učine.

„To što postoje mediji koji zastupaju određene političke agende ili interesne grupe jeste legitimno ali sve dok se ne kriju iza etikete novinarske redakcije koja radi za interes javnosti“, izjavila je Tatjana Lazarević.

Očekivano ili ne, ali pravo na stav akademika branio je sinoć i predsednik Srbije.

„On je čovek pokazao hrabrost, pokazao odgovornost da iznese stav koji nije većinski. Kao što su na mene krenule salve kada sam govorio o tome da je potrebno razgraničenje“, ocenio je Aleksandar Vučić.

Preko usana je prevalio i da se u nečemu slaže sa Kostićem, ponovivši da zamrznuti konflikt nije dobro rešenje za Kosovo.

„To je samo pitanje ko će prvi da izvuče sablje iz korice“, smatra Vučić.

A o Kostićevom pravu na stav kaže i sledeće“

„Je l’ čovek nekog uvredio? Čovek izgovorio šta misli. Mi ne možemo da podnesemo da neko drugačije misli“, dodaje Vučić.

Pitanje je da li je to neko rekao poslanicima u srpskom parlamentu ili tabloidima – kojima su česta meta baš oni koji drugačije misle. O Kosovu ili nečemu drugom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare