Starović: Najvažnije pitanje je kako sačuvati mir i sigurnost Srba na KiM

Vesti 27. avg 202210:3311 komentara
Izvor: N1/arhiva

Državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da ono što je sada neophodno i sa čime se nosi i predsednik Aleksandar Vučić, ali i Vlada, jeste kako da se sačuvaju mir, stabilnost i sigurnost Srba koji žive na Kosovu i Metohiji.

„Iza toga dolaze sva ona politička pitanja koja su deo procesa normalizacije i kojima se moramo baviti, ali sada se mora preduprediti požar koji je pripremio kosovski premijer Aljbin Kurti i koji pokušava da potpali poslednjih godinu dana“, rekao je Starović za RTS.

Pročitajte još

On je istakao da je sada najurgentnija situacija na Kosovu i Metohiji, odnosno čitav niz jednostranih mera i pokušaj njihovog nasilnog sprovođenja od strane privremenih institucija u Prištini.

„Mislim da je dobro što su međunarodni posrednici konačno shvatili kolika opasnost zapravo preti i da su prilikom poslednje serije sastanaka u Prištini, Kosovskoj Mitrovici i Beogradu to i imali kao glavnu misiju da preduprede taj požar koji bi mogao izbiti i da se očuvaju mir i stabilnost. Želim da verujem da je to bila njihova glavna motivacija i ključna sadržina i poruka koju su preneli na sva tri mesta“, poručuje Nemanja Starović.

Dodao je da je jasan redosled prioriteta – mir i stabilnost, sigurnost Srba koji žive na KiM, a potom potraga za kompromisnim održivim rešenjem na planu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

„Ne može biti suštinskog napretka u političkom procesu bez formiranja Zajednice srpskih opština. To je dugo na dnevnom redu, od 2013. godine i konačno čujemo međunarodne posrednike prilično jasno, specijalnog američkog predstavnika Gabrijela Eskobara, koji govori da se Zajednica srpskih opština mora formirati“, istakao je Starović.

Izvor: RTS

Komentari

Vaš komentar