Starović o sastanku u Briselu: Teško će doći do promene ponašanja Kurtija

Vesti 08. avg 202209:531 komentar
N1/arhiva

Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba, kaže Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

Zbog toga, kaže da nema velika očekivanja od najavljenog sastanka u Briselu, na koji su pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Pročitajte još

„Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba koji žive na prostoru KiM. Po pravilu vode i destabilizaciji na terenu“, upozorio je Starović za RTS.

Dodaje i da se boji da nema nedovoljno volje predstavnika Evropske unije da tome stanu na kraj.

Jedna od stvari o kojoj bi se konačno moralo razgovarati na sastanku na najvišem nivou je, ističe, sprovođenje Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština.

„Dobro je što smo čuli i od Borela i Eskobara da će to biti na dnevnom redu. Ali, ono što onespokojava je drugi deo izjave gospodina Borela, u kojoj, da tako kažem pilatovski pere ruke o tome da EU ne može da natera i primora prištinsku stranu da ZSO konačno i formira“, rekao je Starović.

Misli da to nije u redu, jer EU ima ulogu garanta Briselskog sporazuma i da ne treba zaboraviti da taj sporazum predstavlja jedini krovni politički sporazum koji je zaključen između dve strane.

Podseća i da je Briselski sporazum ratifikovan u parlamentu u Prištini i da je samim time stekao i zakonsku snagu, a njegovo sprovođenje, odnosno nesprovođenje se mora obuhvatiti pitanjem vladavine prava.

„Moramo na svim međunarodnim adresama predstaviti tu jasnu nameru Aljbina Kurtija da svesno izazove neku vrstu eskalacije, računajući da mu geopolitičke prilike idu u korist. Aljbin Kurti veruje da može sebe da predstavi kao nekakvog malog Zelenskog, našeg predsednika Republike kao malog Putina i da u slučaju izazivanja incidenata unapred postavi nekavu skriptovanu reakciju najmoćnijih država zapada, gde bi oni automaski stali u zaštitu Prištine“, ukazuje državni sekretar.

Dodaje da je veliki problem da, kada se takva eskalaciji pokrene i „zapale fitilji“, da se ona i zaustavi.

Navodi da dnevni red sastanka u Briselu još uvek nije poznat i da će se znati u narednim danima.

Ističe da je neodrživa situacija u kojoj Kurti insistira na jednostranom sprovođenju tehničkih sporazuma, a da istovremeno zaboravlja njihovu zakonsku obavezu iz Briselskog sporazuma.

„Uveren sam da oni neće moći da formiraju dnevni red po svom nahođenju i da će morati da razgovaraju o stvarima koje žele da sprovode. Mislim da je dobro što je došlo do jednomesečnog odlaganja jednostrane primene mera Prištine, čime je sprečena eskalacija“, ocenjuje Starović.

Komentari

Vaš komentar