Starović: Situacija veoma ozbiljna jer se suočavamo sa evropskom inicijativom

Vesti 02. feb 202310:26 1 komentar
N1

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović ocenio je, uoči današnje sednice Skupštine Srbije o Kosovu, da je "situacija ozbiljna" ako se ima u vidu suočavanje sa takozvanim francusko-nemačkim planom, a suštinski sa evropskom inicijativom za koju je predsednik Srbije rekao da u njemu "nema mnogo toga lepog za našu državu"

„Situacija je veoma ozbiljna jer se suočavamo sa evropskom inicijativom“, rekao je Starović za RTS, naglasivši da to „ne bi nazvao konkretnim planom s obzirom na to da se radi o nekakvim radnim dokumentima koji za sada cirkulišu i koji nisu javnog karaktera“.

Povezane vesti

„Ali, radi se o inicijativi koja nosi nekakve nove kvalitete u odnosu na sve ono što smo do sada videli, a što je opet pak uslovljeno promenjenim geopolitički okolnostima“, rekao je Starović.

Imajući sve to u vidu, rasprava će, tvrdi Starović, „biti veoma važna, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić će čitavog dana, a po potrebi možda i tokom sutrašnjeg dana učestvovati u toj raspravi iskazavši svoje poštovanje prema narodnim predstavnicima“.

I Vučićevo prisustvo Starović smatra „veoma važnim“, naglašavajući da „on ima pun legitemitet da predvodi naše državne organe u pregovaračkom procesu koji vodi ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine“.

Starović je ocenio da postoji i „ozbiljno uslovljavanja usmerena prema Prištini što do sada nije bio slučaj“ i da su tri ključne države članice EU – Nemačka, Francuska, Italija, ali i Sjedinjene Američke Države, što je od posebne važnosti, zvanično uslovile prištinsko administraciju i obavestile brojne Evropske države da se obustavi proces prijema Prištine u članstvo Saveta Evrope“.

„To jeste jedna novina, takvu vrstu direktnog uslovljavanja ili kažnjavanja Prištine mi nismo imali u prethodnim godinama“, ocenio je Starović za RTS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare